Business 4 Iulie 2016 14:45
Viitorul Romaniei si al Europei va fi creionat de cinci trenduri majore.

In contextul Brexit, care este viitorul Europei? Care sunt pietele si businessurile care vor aduce mai multe investitii pe batranul continent?

Realitatile politice si sociale vor creiona, intr-un fel sau altul, viitorul Europei, iar evenimentele din ultimii ani, precum cele legate de efectele crizei economice, criza refugiatilor si amenintarile teroriste au obligat liderii europeni sa se adapteze constant si sa ia masuri care pareau de neconceput in urma cu un deceniu.

Exista, insa, cateva trenduri pe care trebuie sa le luam in considerare atunci cand vrem sa aflam cum ar putea arata Romania si Europa in urmatorii ani:

1. Europa si Romania incep sa investeasca in tineri

Europa este din ce in ce mai preocupata de problema somajului in randul tinerilor, care se mentine la cifre alarmante dupa debutul crizei financiare mondiale din 2008. Liderii europeni au inteles ca viitorul Europei se va afla, la un moment dat, in mainile tinerilor de acum, iar Uniunea Europeana a aprobat o serie intreaga de proiecte menite sa scada rata somajului, sa le ofere tinerilor acces la educatie specializata si sa le ofere oportunitati de dezvoltare personala si profesionala.

Mai mult decat atat, din ce in ce mai multe branduri inteleg ca educatia este una dintre principalele aspecte generatoare de crestere economica si asigura un personal de lucru calificat inca din primii ani de la angajare. Un exemplu elocvent este primul si cel mai mare campus privat din Romania, West Gate Studios, detinut de fondatorul Genesis Development, Liviu Tudor, care s‐a implicat activ in proiecte de responsabilitate sociala prin Fundatia Tudor.

In cadrul campusului este incurajat voluntariatul, dar si implicarea in activitati culturale care permit dezvoltarea personala a studentilor, precum si schimbul de idei importante pentru viitorul tinerilor, dupa cum aflam de pe evz.ro. In plus, complexul este amplasat in imediata apropiere a parcului de birouri West Gate, fapt ce pozitioneaza studentii langa unele dintre cele mai importante companii multinationale prezente in Romania, precum Societe Generale, Ericsson sau Siemens.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

2. Europa va intra in era cognitiva

Computerele devin din ce in ce mai inteligente, iar tot ce ne inconjoara devine mai inteligent pe masura ce tehnologia se dezvolta intr-un ritm ametitor. Toate progresele legate de inteligenta artificiala, venite in special din partea unor companii gigantice precum Google sau IBM au fost directionate spre Europa. Spre exemplu, IBM a anuntat, in 2015, ca sediul sau central global, precum si un laborator imens de cercetare vor fi inaugurate la Munchen, in Germania, iar investitia in cele doua structuri si in alte opt centre globale va fi de 3 miliarde de dolari.

Orasul Munchen va fi conectat la internet aproape in totalitate, de la masinile de spalat vase la roboti mobili. Si compania Google a facut niste investitii fara precedent in Germania si a efectuat si cea mai mare achizitie europeana de pana acum, cumparand Deepmind, un start-up din domeniul inteligentei artificiale cu sediul in Marea Britanie.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

3. Europa va declansa prima revolutie in domeniul tehnologiei financiare si urmatoarea revolutie industriala

Posibilitatea de a plati calatoriile cu metroul cu ajutorul unui card contactless a avut un mare succes la Londra. Platile cu ajutorul telefonului mobil au devenit, de asemenea, ceva obisnuit in Marea Britanie, iar compania TfL a inregistrat cea mai mare crestere in domeniul comertului contactless din Europa.

Mai multi oameni lucreaza in domeniul tehnologiei financiare (FinTech) in Londra decat in Singapore, Hong Kong, Germania si Australia impreuna. Acest sector a generat venituri de 9,4 miliarde de dolari in 2015, mai multe decat New York si decat statul american California. Capitala Marii Britanii este, în acest moment, și capitala FinTech la nivel mondial, conform banknxt.com. In timp ce Brexit-ul pune in discutie suprematia Londrei in acest sector, exista cel putin doua capitale europene dornice sa devina superputerile mondiale in domeniul tehnologiei financiare: Berlin si Stockholm.

Citeste si:
Ce ar fi vrut Ilinca Vandici să fie, dacă nu era prezentatoare:...
Ce ar fi vrut Ilinca Vandici...

In plus, prima Revolutie Industriala a inceput cu introducerea productiei mecanizate pe baza puterii apei si a aburilor in secolul XIX, in Marea Britanie. Am putea vedea, insa, o noua revolutie industriala in Germania, pornind de la avansul tehnologic si de la puterea industriala ale acestei tari.

4. Blockchain va schimba tot ce stim despre bani

Banca Centrala Europeana, care stabileste politicile monetare ale Zonei Euro, a anuntat, in februarie 2016, ca examineaza tehnologia necesara pentru efectuarea platilor in deplina siguranta.

Pentru ca un blockchain sa existe, este nevoie de un proces de contabilizare automata care sa garanteze sistemului de verificare a destinatarului banilor ca tranzactia nu a fost modificata sau alterata in vreun fel, din momentul in care banii au fost trimisi. Acest proces este contabilizat intr-un registru imens format din segmente legate intre ele (de aici si numele de „blockchain”), care sunt pozitionate aleatoriu si sunt criptate intr-un mod foarte strict, conform Wikipedia. Segmentele sunt randomizate permanent, iar fiecare acces este verificat printr-un sistem de „consens distribuit” si criptat, pentru a nu altera nici macar unul dintre segmentele deja existente in registru. Orice problema aparuta in segment va anula toate tranzactiile realizate ulterior. Consensul distribuit este esential, pentru ca multitudinea de sisteme care acceseaza registrul va analiza si garanta integritatea sa la fiecare tranzactie. Prin urmare, atunci cand o nepotrivire sau o eroare apare in registru, accesul este blocat, iar tranzactia este anulata.

Citeste si:
Cum să faci compania ta o destinație de top pentru tinerii din...
Cum să faci compania ta o...

5. In Europa se va instaura Piata Unica Digitala

Europa are probleme la granite, iar criza refugiatilor a afectat-o profund pe diferite paliere ale institutiilor de la Bruxelles, insa statele europene se indreapta spre o altfel de piata unica. Piata Unica Digitala reprezinta o politica de concurenta loiala in care libertatea de miscare a oamenilor, a serviciilor si a capitalului este asigurata printr-un mare grad de protectie a datelor personale si ale consumatorilor.

Acest lucru va crea mari oportunitati pentru start-up-uri si le va oferi acces la o piata de peste 500 de milioane de oameni, la care nu au avut acces pana in acel moment. Daca va fi instaurata, Piata Unica Digitala ar putea genera venituri de 415 miliarde de euro in spatiul european, conform europa.eu, va crea foarte multe locuri de munca si va duce la transformarea serviciilor publice.

Sursa foto: shutterstock.com/Zurijeta/oneinchpunch/s4svisuals/goodluz


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.