Business 7 Iunie 2016 12:45
Cand ai pus bazele afacerii tale ai investit mult timp, bani si munca de documentare. Poate ai cerut sfaturi de la alti antreprenori sau ai cautat prin reviste si carti pentru a fi sigur ca faci pasii corecti spre o afacere care, in timp, sa iti aduca profit si succes. Primii ani sunt cei mai grei, insa daca ai reusit sa te mentii pe piata, este timpul sa te gandesti la a-ti extinde afacerea, mai ales daca lucrurile au intrat intr-un ritm normal, iar totul merge ca pe roate.

Expansiunea unui business vine si cu riscuri, dar poate fi si o oportunitate pentru tine, ca antreprenor, de a cuceri o nisa noua sau o piata inca neexploatata. Inainte sa te aventurezi spre aceasta noua provocare, iata cateva idei despre cum ai putea sa faci acest lucru:

1. Deschide un nou sediu

Acesta este primul lucru care le vine in minte managerilor care doresc sa se extinda pe piata. Un sediu nou inseamna mai multi angajati si un volum mai mare de munca, dar avantajul e ca iti ofera si ocazia de a atrage noi clienti, la care altfel nu ai fi avut acces.

Expansiunea fizica necesita o planificare atenta in ceea ce priveste bugetul, lucrurile care tin de logistica, precum si alegerea locului in care iti vei desfasura activitatea. O solutie ar fi sa deschizi o locatie noua intr-un alt oras decat cel in care ai sediul principal. Clujul, de exemplu, si-a capatat reputatia unuia dintre cele mai de succes orase pentru noii antreprenori, iar constructiile special gandite pentru afaceri nu au intarziat sa apara. Alege un astfel de spatiu de birouri, care ofera o gama completa de facilitati si care sa vina complet amenajat, astfel incat sa nu fii nevoit sa faci multe drumuri pentru a te asigura ca totul merge bine.

2. Diversifica-ti serviciile

"Diversificarea este o strategie excelenta de extindere, pentru ca iti aduce venit din mai multe surse care pot adeseori compensa pentru pierderile sezoniere si iti vor creste cifra anuala de afaceri", sustine McGuckin, consultant in afaceri, intr-un interviu acordat Entrepreneur.com.

Pe langa acest lucru, diversificarea serviciilor sau a produselor pe care le fabrici iti va oferi acces la un public-tinta mai larg. Cel mai simplu este pentru afacerile care si-au facut deja un nume pe piata sau au clienti fideli. Inainte de a decide sa diversifici, este bine sa realizezi un studiu de piata care iti va oferi date statistice despre comportamentul consumatorilor tai si iti va da o idee despre cat de mult succes va avea ideea ta.

3. Formeaza o alianta

Sa te asociezi cu o afacere similara poate fi o modalitate rapida de a te extinde. O companie care desfasoara o activitate conexa iti poate aduce un nou val de clienti sau iti poate pune la dispozitie resurse la care nu ai fi avut acces in alta situatie. Parteneriatul trebuie gandit si negociat astfel incat ambele parti sa fie multumite, iar cel mai simplu este sa semnati un contract de colaborare care sa te protejeze legal in cazul in care lucrurile nu vor merge asa cum sperai.

4. Tinteste si spre alte piete

Citeste si:
Astrologia ta personală: Descoperă căile cosmice către succes și...
Astrologia ta personală:...

Daca ti-ai atras un numar de clienti loiali si esti multumit de piata pe care actionezi la momentul actual, te poti gandi sa tintesti si in alte locuri. De exemplu, daca fabrici sau oferi servicii destinate tinerilor, trebuie sa identifici locurile in care acestia isi petrec timpul. Iti poti duce afacerea in aceste locuri? Daca pe studenti ii gasesti mai mult la facultate, in camin e sau in cluburi, poti face astfel incat sa ajungi direct la ei sau sa iti promovezi produsele si serviciile fara a astepta sa vina ei la tine.

5. Castiga un contract guvernamental

Un contract cu statul iti asigura o rezerva importanta de venituri, un contract de incredere, constanta si un nume in domeniul in care activezi. Practic, statul este clientul tau, asa ca asta iti va cimenta locul pe piata. Contractele cu statul se ofera prin licitatii publice, asa ca intereseaza-te ce servicii ai putea sa oferi si pandeste momentul pentru a prinde o astfel de oportunitate.

Citeste si:
Beneficiile serviciilor de internet fix pentru afaceri
Beneficiile serviciilor de...

Procesul de participare la o licitatie poate fi unul greoi si incarcat de birocratie, insa daca vei iesi invingator vei vedea ca a meritat sa faci aceste eforturi.

Inainte sa treci la treaba este important sa iti faci un plan pe termen lung, cu o analiza a tuturor punctelor tale forte, dar si a slabiciunilor, sa bugetezi si sa anticipezi eventualele probleme cu care te-ai putea confrunta, dar si solutiile pe care le poti implementa. O afacere gestionata corect va functiona si va inflori daca o extinzi putin cate putin, astfel incat sa te obisnuiesti si tu cu noul ritm de lucru si sa capeti experienta in antreprenoriatul la scara mare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.