Business 1 Iunie 2016 14:20
Cresterea productivitatii la locul de munca este un subiect care intereseaza in aceeasi masura atat angajatii, cat si angajatorii. In fiecare zi, un salariat pierde timp cu diverse activitati, fapt care duce la o scadere a performantei sale generale, la ore lucrate in plus sau la intarzierea unor proiecte. Suedezii au adoptat ziua de lucru de 6 ore in cautarea unei productivitati crescute, insa in tara noastra petrecem in continuare 8 ore pe zi la serviciu, asa incat trebuie sa gasim alte modalitati de a creste eficienta.

Iata de ce aspecte depinde productivitatea la locul de munca si cum putem sa o imbunatatim:

1. Aparatura cu care lucram, cruciala in activitatea de zi cu zi

Electronicele pe care le utilizam zi de zi au un impact important asupra timpului petrecut cu o anumita activitate. Uneori nu pare ca pierdem atat de multa vreme asteptand ca laptopul pe care lucram sa deschida anumite documente si fisiere, insa daca punem cap la cap momentele risipite, s-ar putea sa descoperim ca din cauza aparaturii vechi pierdem zeci de minute.

Achizitia unor electronice noi, cu performante care sa se plieze pe nevoile angajatilor ar trebui sa se regaseasca in varful listei de imbunatatiri pe care le pot aduce angajatorii modului de lucru. Exista oferte foarte avantajoase pentru a schimba echipamentele de lucru si firme care livreaza toate cele necesare intr-un birou, asa incat se reduce mult si timpul dedicat achizitiei. De pe acest site, spre exemplu, se pot cumpara atat laptopuri, cat si produse de protocol sau de papetarie, dar si orice altceva ar putea avea nevoie un business.

Nu doar timpul se risipeste atunci cand lucram cu un calculator cu probleme, ci si unele idei bune, concentrarea si chiar si elanul de a incepe lucrul de dimineata. Multora dintre noi li se intampla sa ajunga la birou foarte determinati pentru a termina un proiect important, si cu un nivel bun de energie pe care sa-l piarda din cauza ca au aparut diverse probleme cu laptopul.



2. Eliberarea biroului si spatiului de lucru

Potrivit entrepreneur.com, un alt factor important in cresterea productivitatii este organizarea biroului. Hartiile, dosarele, pixurile si multe alte lucruri care ne incarca spatiul de lucru ne fac sa ne pierdem concentrarea si productivitatea.

Este de preferat sa ne organizam bine toate obiectele de care avem nevoie si sa nu le avem imprastiate pe tot biroul. Angajatorii ar trebui sa tina cont de acest lucru si sa le puna la dispozitie salariatilor cate un dulap in care sa-si poata depozita diverse obiecte, asa incat sa nu isi incarce prea mult spatiul de lucru.

Citeste si:
Cum să încurajezi creativitatea la locul de muncă
Cum să încurajezi...

Un birou cat mai aerisit, eliberat de lucruri marunte si pe care nu le folosim ne poate imbunatati performantele la locul de munca si ne poate creste eficienta zilnica.

3. Sedintele sunt adesea consumatoare de timp si nu aduc rezultate concrete

Printre sfaturile de care managerii ar trebui sa tina cont se numara si reducerea numarului de sedinte, precum si durata lor. Conform Business Insider, sedintele pot fi adesea contraproductive. Sedintele nu doar ca iau din timpul care in mod normal ar fi trebui alocat lucrului, ci afecteaza eficienta chiar si dupa ce se incheie.

Dupa o sedinta de 2 ore in care a vorbit doar un manager, angajatii se simt obositi, deoarece au inmagazinat foarte multe informatii. La finalul sedintei, ei vor avea nevoie de o pauza pentru a reveni la ritmul normal de lucru, iar daca nu o vor lua, eficienta lor va fi mult mai scazuta.

Citeste si:
5 aspecte de care să ții cont când alegi cadoul pentru colegul de...
5 aspecte de care să ții cont...

4. Telefonul, obiectul care ne distruge concentrarea

Telefoanele inteligente ne-au usurat mult viata, insa ele pot avea si un impact negativ asupra activitatii noastre la locul de munca. Apelurile primite, sms-urile, dar mai ales notificarile de pe site-urile de socializare se numara printre factorii care ne afecteaza cel mai mult concentrarea la birou. Putine persoane reusesc sa nu isi verifice telefonul atunci cand acesta emite sunetul specific unei notificari de pe Facebook sau Twitter.

Pentru a ne pastra atentia asupra sarcinilor de serviciu, este de preferat sa activam profilul „silentios” al telefonului, asa incat sa ne mentinem ritmul de lucru fara intreruperi.

5. Incepe mereu cu cele mai grele sarcini

Avem tendinta de a incepe ziua cu sarcinile mai usoare, pentru ca ne vor lua putin timp, le vom termina repede si in acest fel ne vor ramane mai multe ore pentru sarcina mai dificila. Studiile contrazic aceasta gandire.

Citeste si:
4 lucruri pe care sa le faci pentru a crește productivitatea agricolă
4 lucruri pe care sa le faci...

Este de preferat sa incepem cu sarcinile mai grele si care necesita cel mai mult timp, dimineata, cand suntem odihniti. Daca le lasam pentru partea a doua a zilei, dupa pranz, mintea noastra este deja obosita, creativitatea scade si indeplinirea sarcinii va dura mult mai mult decat in mod normal.

Ce parere ai despre factorii enumerati de noi? Crezi ca ei iti afecteaza in vreun fel eficienta la locul de munca?

Sursa foto: Shutterstock


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.