Business 30 Mai 2016 13:07
Familiile din Romania aloca in medie 30% din bugetul lor pentru plata facturii la energie, atrage atentia Corneliu Radulescu, directorul general al Departamentului de Eficienta Energetica din Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Energie, citat de Agerpres. Facturile la energia electrica sunt unele dintre cele mai mari intr-o gospodarie, insa ele pot fie reduse daca respectam cateva principii simple.

Iata 5 schimbari mici pe care oricine le poate face in casa pentru a avea facturi mai mici la curentul electric.

1. Inlocuieste becurile clasice cu becurile LED

Becurile cu filament consuma mult mai multa energie fata de cele LED. Un procent covarsitor de energie - 95% - se pierde in atmosfera atunci cand utilizam becurile traditionale. In schimb, becurile LED economisesc pana la 90% din energie, comparativ cu becurile clasice cu acelasi flux luminos.

Inlocuind toate becurile din locuinta cu cele LED, vei observa inca din prima luna o scadere a sumei lunare de plata la compania de distributie a energiei electrice. De altfel, economia este dubla, pentru ca si durata de viata a acestor becuri este mai lunga decat a celor clasice, iar lumina este calda, ca in cazul celor traditionale. Vei gasi pe acest site becuri LED pentru orice tip de corp de iluminat cu lumina calda si rece, la preturi care iti vor permite sa schimbi toate becurile din casa.



2. Scoate din priza aparatele pe care nu le folosesti

Unele aparate din locuintele noastre consuma energie chiar si atunci cand nu le utilizam. Am putea considera ca nu este vorba despre o pierdere foarte mare, insa daca ne gandim ca pierdem energie zilnic, timp de cel putin 8 ore pe zi, cat suntem plecati de acasa sau in timpul noptii, s-ar putea sa realizam ca am putea sa economisim destul de mult scotandu-le din priza.

Televizorul, calculatorul, cuptorul cu microunde sau radioul consuma curent electric chiar si atunci cand nu functioneaza, dar sunt in priza. Poti face o economie substantiala daca le scoti din priza noaptea, dimineata cand pleci la serviciu sau cand mergi in vacanta. Si sistemul WI-FI consuma energie electrica in permanenta, asa ca am putea sa-l scoatem din priza atunci cand plecam de acasa. Potrivit portalului StandBy, aparatele care consuma energie chiar si cand sunt inchise sunt cele care au o lumina de veghe.

3. Foloseste aerul conditionat in mod inteligent

Putin timp ne mai despart de zilele caniculare, cand vom porni aparatele de aer conditionat, iar factura noastra se va ingreuna simtitor. Multi dintre noi pornesc aparatele cate putin tocmai pentru a nu plati prea mult la curent. In realitate, insa, vom consuma mai mult curent daca pornim aparatul cate putin decat daca il lasam pornit mai mult timp.

Citeste si:
Factureaza.ro - Automatizarea necesară pentru afacerea ta
Factureaza.ro - Automatizarea...

Seteaza temperatura aparatului, inchide toate geamurile si lasa-l sa mearga. Poate ti se va parea mult sa lasi aparatul pornit cateva ore, insa odata ce ajunge la temperatura setata el va consuma foarte putin. In schimb, daca este pornit cate putin si trebuie sa raceasca o camera in care sunt 30 de grade, va consuma mai multa energie.

4. Spala rufele cu programul „economic”

Multe dintre masinile de spalat rufe au un program economic, ce presupune spalarea rufelor la o temperatura mai joasa, in general de 20 de grade Celsius. Masina de spalat rufe consuma foarte multa energie incalzind apa, asa ca utilizarea programului economic va contribui la scaderea facturii.

Atentie, insa, acest program poate fi utilizat numai pentru anumite haine. Cand vine vorba despre lenjeria de pat, prosoapele de bucatarie sau hainele pentru bebelusi, este recomandat sa spalam la o temperatura ridicata pentru a elimina microbii din tesaturi.

5. Cumpara doar electrocasnice din clasa energetica A

Citeste si:
Horoscop aprilie 2024: lumina ne călăuzește pașii către cele mai...
Horoscop aprilie 2024: lumina...

Data viitoare cand va trebui sa schimbi electrocasnicele, urmareste clasa energetica din care fac parte. Cele mai economice sunt cele A, A+, A+ sau A+++. Clasa se gaseste de obicei la specificatiile tehnice si este extrem de importanta daca vrei o factura mai mica la lumina. Gandeste-te ce aparate electrocasnice functioneaza in permanenta, frigiderul de exemplu, si cata diferenta ar putea face un consum mai mic. Editorii de la Kudika au intocmit o lista a electrocasnicelor care te vor ajuta sa economisesti bani, atat cand vine vorba despre energia electrica, cat si cand ne referim la cheltuieli curente.

Ai avut in vedere pana acum aceste aspecte? Care dintre aceste schimbari ti se pare cel mai usor de pus in practica?

Sursa foto: Shutterstock


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.