Business 25 Mai 2016 13:30
Romania se situeaza pe primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste numarul proprietarilor de locuinte. Potrivit datelor Biroului de Statistica al UE, citate de Agerpres, 96,1% dintre romani traiesc in locuinte proprietate personala, procent care ne plaseaza mult peste media europeana de 70,1%.

Doar 3,9% dintre conationalii nostri au statut de chirias, in vreme ce media din UE este de aproape 30%. Ca o comparatie, in state precum Germania sau Austria procentul celor care locuiesc cu chirie este de peste 40%.

Desi legea darii in plata a dus la schimbarea conditiilor de creditare, achizitionarea unei locuinte prin imprumut bancar ramane in continuare mai avantajoasa decat chiria, din foarte multe puncte de vedere. Odata ce a fost votata aceasta lege, multe banci au majorat avansul la creditul ipotecar, in vreme ce alte institutii bancare au venit cu solutii utile in acest sens. Un astfel de credit este un sprijin real pentru cei care vor sa achizitioneze, sa renoveze sau sa extinda o locuinta, fara ca el sa implice o ipoteca imobiliara.

Iata de ce considera romanii ca este mai avantajoasa achizitia decat chiria:

1. Pretul chiriei este aproape egal cu cel al ratei lunare

Chiria platita lunar este in multe cazuri egala sau cu foarte putin mai mica decat rata platita luna de luna bancii. Desi costurile sunt aproape egale, in cazul achizitionarii unei locuinte prin credit casa ramane in proprietatea ta, spre deosebire de cazul in care platesti o chirie.

In cazul in care creditul este luat prin programul Prima Casa, conditiile sunt si mai avantajoase. Avansul este mai mic, rata este si ea mai mica, asa incat devine mult mai avantajos sa achizitionezi decat sa inchirirezi. Programul guvernamental a fost suplimentat recent cu 500 de milioane de lei, dupa ce toate fondurile pentru 2016 au fost epuizate in doar cateva luni, scriu jurnalistii de la Mediafax.

2. Este mai economic pe termen lung

Pe termen lung este mai avantajos sa achizitionezi decat sa inchiriezi, pentru ca in 10-20-30 de ani creditul este achitat, insa in ceea ce priveste chiria, ea va trebui platita pe viata. Totodata, fluctuatia preturilor la chirii poate face ca pretul sa creasca destul de mult in decurs de doar cativa ani. In schimb, rata nu poate sa se modifice foarte mult daca imprumutul a fost luat intr-o moneda sigura.

3. Nu exista pericolul sa fii evacuat pe nepregatite

Chiar si cand exista un contract incheiat intre proprietar si chirias evacuarea din varii motive este posibila fara prea multe batai de cap. Contractele nu sunt foarte restrictive si includ in majoritatea cazurilor mai multe drepturi pentru proprietar decat pentru chirias.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

In acelasi timp, desi evacuarea fara un anunt in prealabil poate fi contestata in instanta in baza contractului de inchiriere, in realitate, putini chiriasi aleg sa dea in judecata proprietarii, deoarece implica un proces anevoios si consumator de timp.



4. Poti face imbunatatiri

Majoritatea persoanelor care locuiesc cu chirie evita sa faca imbunatatiri, deoarece exista multe sanse ca in viitor sa nu mai locuiasca in aceeasi casa. Izolarea termica sau instalarea unei centrale termice sunt investitii si imbunatatiri care presupun cheltuieli ce se vor amortiza in cativa ani, motiv pentru care chiriasii nu le fac de obicei, cu toate ca ele ar spori confortul.

Acest lucru este aplicabil si la imbunatatirile care tin de aspect. Schimbarea mobilei si reamenajarea le fac proprietarii, iar chiriasii nemultumiti de aspect evita astfel de cheltuieli tocmai pentru ca nu vor ramane cu locuinta respectiva.

Citeste si:
reConstruct Forum 2023: Cât mai avem de așteptat până când...
reConstruct Forum 2023: Cât...

5. In cazul unei relocari, locuinta poate fi inchiriata

Achizitionarea unei locuinte a fost privita de multe ori ca un impediment in cazul relocarii. In realitate, insa, apartamentul poate fi inchiriat sau vandut in cazul in care proprietarul isi doreste sa se mute in alt oras. Chiria lunara va plati rata bancara, asa incat cumpararea unei locuinte prin credit bancar nu poate fi considerata o piedica.

Legea darii in plata are potentialul de a modifica datele din piata, precum si preturile locuintelor. In prezent insa, cele mai scumpe apartamente si case se afla in Cluj-Napoca, oras unde pretul mediu este de 1.111 euro/mp. Pe locul doi se situeaza Bucurestiul, cu un pret mediu de 1.094 euro/mp, scrie Agerpres.

Ce parere ai despre acest subiect? Crezi ca este mai avantajos sa inchirirezi sau sa cumperi?


Sursa foto: Shutterstock, Hepta, Pixabay

Citeste si:
Membri ai clanului Cordunenilor ar fi vizați pentru camătă și...
Membri ai clanului...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.