Business 24 Mai 2016 16:04
ANAF va contesta sanctiunile aplicate de ANSPDCP dupa publicarea listelor cu persoanele fizice care au restante fiscale, considerand ca a respectat drepturile si libertatile fundamentale in actiunile sale.

"Prin Legea nr. 207/2015 (Codul de procedurã fiscalã), adoptata de Parlamentul Romaniei, s-a stabilit in sarcina Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, a organelor fiscale locale si a altor institutii publice, care administreaza creante fiscale, obligatia de a publica listele contribuabililor care inregistreazã restante fiscale. ANAF, prin publicarea listei debitorilor cu restante fiscale, a respectat drepturile si libertatile fundamentale ale persoanelor fizice", a anuntat marti ANAF.

Potrivit Fiscului, Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a verificat ANAF fara a constata vreo abatere privind fondul legalitatii publicarii listei persoanelor fizice cu restante fiscale.

"In schimb, ANSPDCP sustine ca a identificat probleme tehnice de forma privind modalitatea publicarii, respectiv publicarea unor date neactualizate privind 7 persoane din 187.320 si pe alt site de internet decat propria pagina si informareincompleta privind prevederile Legii 677/2001", sustine ANAF.

ANAF a precizat ca a anuntat public si a transmis notificari contribuabililor cu restante fiscale cu o luna inainte de publicare, pentru a asigura corectitudinea si actualitatea informatiilor.

Contribuabilii au fost informati in prealabil atat despre cuantumul datoriilor, cat si despre obligatia legala a ANAF de a le publica, pentru a le oferi posibilitatea achitarii sau clarificarii situatiei fiscale, scrie MEDIAFAX.

"Prin publicarea listei si pe platforma online data.gov.ro, s-a urmarit utilizarea unei resurse disponibile, dedicata stocarii seturilor de date deschise livrate de autoritati si institutii ale administratiei publice si evitarea blocarii sistemului informatic al ANAF, fapt cu implicatii majore la nivel national. Listele debitorilor care inregistreaza obligatii fiscale restante se publica trimestrial in baza art.162, din Legea nr. 207/2015 (Codul de procedura fiscala)', mai sustine ANAF.

Citeste si:
Mesaje false trimise de ANAF. Instituția îndrumă oamenii să nu le...
Mesaje false trimise în...

Astfel, si de la 1 august 2016, ANAF este obligata prin lege sa publice listele contribuabililor care inregistreaza restante fiscale la data de 30 iunie 2016.

Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a amendat Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) cu 16.000 de lei pentru publicarea datelor personale din lista datornicilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.