Business 18 Mai 2016 13:16
Construirea unei cariere de succes necesita timp, rabdare si perfectionarea continua a abilitatilor si competentelor dobandite. Chiar daca nu exista o reteta a succesului pe care sa o aplicam pentru a obtine o pozitie de top management, urmarirea traiectoriei celor care au reusit din punct de vedere profesional se poate dovedi utila.

Ce facultati au urmat cei mai multi manageri de top?

Pentru ca in capitala sunt sediile principale ale celor mai mari companii din Romania, posibilitatea transformarii joburilor in Bucuresti in cariere de succes este mai mare decat in alte orase. Un rol important pentru construirea unei cariere intr-un anumit domeniu il au si studiile urmate. Aproape jumatate dintre managerii din topul celor mai mari 100 de companii din tara nu au urmat facultati cu profil economic, asa cum ne-am fi asteptat, ci s-au indreptat catre ramura tehnica.

Cine domina primele 5 locuri ale topului - femeile sau barbatii?

Desi 95% dintre cei aflati la conducerea companiilor de succes sunt barbati, femeile sunt reprezentate in primele 5 pozitii din topul „Cele mai valoroase 100 de companii din Romania“, realizat de Ziarul Financiar. Printre ele se numara romancele Mariana Gheorghe – aflata la conducerea OMV Petrom, care a studiat Dreptul si detine un MBA in domeniul Financiar – si Daniela Lulache la conducerea Nuclearelectrica, cu o diploma in Contabilitate-Finante.

Cati ani de experienta trebuie sa ai ca sa ajungi intr-o pozitie de conducere?

Dintre cei 100 de CEO aflati in fruntea celor mai valoroase companii din Romania, cei mai multi sunt nascuti intre anii 1960-1970, deci au varste cuprinse intre 45 si 55 de ani. Concluzia este ca ai nevoie de cel putin 30 de ani de experienta de lucru si schimbari in cariera pentru a ajunge intr-o pozitie de conducere. Exista, insa, si exceptii – asa cum este Jean Baptiste Dernoncourt, CEO al Carrefour Romania. El este cel mai tanar manager de companie din Top 100 - la varsta de doar 32 de ani a fost numit la conducerea unui business de peste 1,1 mld. euro pe an.



Ce legatura are varsta managerului cu inovatia?

National Public Radio din Statele Unite ale Americii a realizat un articol din care reiese ca inovatia intr-o companie este strans legata de varsta CEO-ului - cu cat este mai tanar, cu atat va avea initiative mai indraznete. Articolul este bazat pe studiile conduse de economistii americani de la Universitatea din Pennsylvania si de la Institutul Tehnologic din Massachusetts.

Citeste si:
Gabriela Cristea, despre sacrificiile pe care le face pentru...
Gabriela Cristea, despre...

Care sunt secretele celor mai bogati si influenti CEO din lume?

La nivel international, profesionistii aflati la conducerea celor mai de succes companii au povesti de cariera bazate pe munca, invatare continua si perseverenta.

1. Warren Buffet - CEO al Berkshire Hathaway – este nominalizat constant in topul primilor trei cei mai bogati si influenti oameni din lume si sustine implicarea femeilor in pozitii de top management: „Nu va temeti sa faceti aceleasi lucruri pe care le fac si barbatii. Urmati-va pasiunile. Gasiti ceea ce iubiti. Adevarul este ca atat de putini oameni se implica in ceea ce fac la munca incat veti iesi in evidenta mult mai mult decat credeti. Veti fi remarcate doar daca luptati pentru ceea ce va doriti.”.

2. Dupa ce a lucrat 10 ani alaturi de eBay, Meg Whitman este acum CEO al companiei Hewlett-Packard. Ea considera ca gradul de confort pe care un angajat il resimte in compania pentru care lucreaza, in domeniul in care vrea sa se dezvolte, ii influenteaza in mod direct performantele. Cand nu exista pasiune pentru ceea ce faci, si rezultatele pe termen lung vor intarzia sa apara. “Daca te regasesti intr-o companie in care esti pus sa faci ceva care tie ti se pare incorect sau daca nu te simti confortabil in ceea ce priveste conducerea companiei - fugi, nu merge!”

Citeste si:
Ce diferență de vârstă este între Pepe și soția sa. Ce spune...
Ce diferență de vârstă este...

3. Ginny Rometty a figurat in topul celor de la Forbes - 50 cele mai puternice femei in afaceri - timp de 8 ani consecutiv, iar in 2012 a iesit pe primul loc. Ginni Rometty nu este doar CEO al IBM, ci este chiar prima femeie de la conducerea companiei. Implicata in diverse proiecte inca din timpul studiilor, Rometty si-a cladit cariera in mare parte alaturi de IBM - unde a ocupat diverse pozitii inca din anul 1981, fiind un exemplu de consecventa si devotare. “Nu proteja niciodata trecutul. Daca nu il protejezi niciodata, eu cred ca nu il vei iubi niciodata atat de mult incat sa nu vrei sa te desprinzi de el. Nu te defini niciodata ca produs si, de fapt, as mari miza: nu te defini niciodata in functie de competitia ta. Daca iti traiesti viata si te definesti in functie de produsul sau de competitia ta, vei pierde din vedere cine este clientul tau.”

Citeste si:
Secretele succesului: Ce calități au femeile de carieră și cum...
Secretele succesului: Ce...

4. Absolvent al Universitatii Economice din Viena, unde a s-a specializat in Stiinte Economice si Administrarea Afacerilor, Hikmet Ersek este, in prezent, CEO al Western Union. Din 1999 si pana in prezent, el a muncit pentru a-si construi cariera de succes pe care a visat-o, fara a uita cum a pornit totul: “Liderii de top trebuie sa se puna in locul altor persoane si sa asculte. Daca asculti oamenii, fie ca sunt din SUA, Spania, Bangladesh sau Brazilia, Mexic sau Rusia, chiar daca sunt saraci sau bogati, albi sau negri, barbati sau femei, tineri sau batrani - ei te ajuta sa evoluezi, te mentin inovativ si activ. Nu considera baza piramidei sau pietele in curs de dezvoltare ca probleme care necesita rezolvare; priveste-le ca oportunitati pentru a face diferenta.”

5. Indra Nooyi a fost numita a treia cea mai puternica femeie in afaceri de catre Forbes in 2014. Ea a absolvit Universitatea Yale si acum ocupa functie de CEO al PepsiCo, carora li s-a alaturat in anul 1994. Conform unui articol publicat pe bloomberg.com, veniturile companiei PepsiCo au crescut cu 72% pe an de cand Indra Nooyi a ajuns in posturi de conducere. “Imbratiseaza provocarile dificile. Nimeni nu observa cand faci o treaba buna daca e usoara. E mult mai bine sa te autodepasesti oferindu-te sa faci treaba cea mai dificila si sa rezolvi probleme pe care nimeni nu a mai fost capabil sa le rezolve. Doar asa vei ajunge un lider de incredere intr-o organizatie. Niciodata nu opri procesul de invatare. Fie ca esti un angajat entry-level, care abia a iesit de pe bancile universitatii, fie ca esti CEO recunoaste ca nu le stii pe toate. Cei mai puternici lideri sunt vesnici invatacei.”

Citeste si:
Wall-Street a premiat cei mai importanți și autentici lideri din...
Wall-Street a premiat cei mai...

Nu doar atingerea telului profesional este dificila, ci si mentinerea unei astfel de pozitii pe termen lung. De aceea, perseveranta si munca asidua si constanta sunt principalele elemente care transforma profesionistul de astazi in liderul de maine.

Sursa foto: Shutterstock


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.