Numarul cetatenilor din statele sudice si est-europene care lucreaza in Marea Britanie a crescut semnificativ in ultimii cinci ani, in contextul crizei din zona euro si salariilor mici din Romania, jumatate dintre imigranti fiind romani si polonezi, arata un raport elaborat de un institut britanic, relateaza BBC.

Potrivit raportului elaborat de Observatorul pentru Migratie, in ultimii cinci ani, numarul cetatenilor europeni care s-au mutat in Marea Britanie a crescut cu 700.000, atingand nivelul de 3,3 milioane.

Conform documentului, 49% dintre cei 700.000 de imigranti suplimentari sunt polonezi si romani, iar alti 24% provin din Spania, Italia si Portugalia, scrie MEDIAFAX.

In anul 2011, in Marea Britanie erau inregistrati circa 80.000 de romani, iar acum numarul acestora a depasit cifra de 220.000, precizeaza documentul.

"Este vorba de o combinatie de factori care favorizeaza migratia spre Marea Britanie", subliniaza Observatorul pentru Migratie, un institut al Universitatii Oxford, enumerand diverse cauze, in primul rand criza care afecteaza zona euro.

"Nu exista un singur factor. Unele cauze probabil se vor mentine in urmatorii ani, cum ar fi salariile relativ mici din unele tari UE, in special din Romania", declara Madeleine Sumption, directorul Observatorului pentru Migratie.

"Alti factori probabil se vor disipa mai rapid, precum rata somajului in Spania", precizeaza Madeleine Sumption.

Raportul a fost prezentat in contextul in care Marea Britanie organizeaza in iunie un referendum pe tema apartenentei la Uniunea Europeana. Premierul David Cameron a ajuns la un acord cu Uniunea Europeana prin care sa limiteze accesul imigrantilor europeni la indemnizatii sociale in Marea Britanie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.