Daca vrei sa te muti intr-o locuinta noua si sa cumperi un apartament, trebuie sa tii cont de cateva lucruri foarte importante daca nu vrei sa transformi o astfel de achizitie intr-o investitie dezastruoasa.

Cumpararea unui apartament nou reprezinta una dintre cele mai importante decizii pe care trebuie sa le iei in viata. Indiferent daca doresti sa schimbi zona in care locuiesti, daca ai nevoie de mai mult spatiu sau daca vrei sa renunti la chirie si sa ai o strategie de investitie pe termen lung, ai nevoie de o suma mare de bani.

Acesta este si motivul pentru care trebuie sa tii cont de o serie de aspecte care te vor ajuta sa faci cea mai buna alegere:

1. Pretul pe metrul patrat util

Daca vrei sa achizitionezi un apartament cu doua camere, trebuie sa stii ca pretul mediu de vanzare pe metru patrat este de 1.344 de euro in centrul Bucurestiului si de 882 euro in cartierele marginase, conform numbeo.com. Cu toate acestea, pe piata exista oferte mult mai tentante. Spre exemplu, un apartament cu doua camere intr-un cartier rezidential nou, precum unul dintre aceste apartamente, poate avea un pret foarte accesibil in zona Doamna Ghica (sub 700 de euro/mp!), iar locuinta vine la pachet cu acces controlat, paza permanenta, spatii verzi si gradini interioare, loc de joaca pentru copii, clinica medicala, supermarket, salon de infrumusetare si asistenta tehnica non-stop.

2. Suprafata

Atunci cand vrei sa cumperi un apartament, nu te gandi la suprafata utila totala a acestuia, ci la suprafata utila pe locatar. Standardul Uniunii Europene de suprafata pe locatar este de 36 mp. Romania se situeaza la coada clasamentului la acest capitol, cu 15 mp suprafata utila pe locatar, dupa cum ne demonstreaza un studiu efectuat la nivel european. De exemplu, daca familia ta are trei sau patru membri, achizitioneaza un apartament cu o suprafata utila de cel putin 90 mp. Totodata, gandeste-te si la viitor: in curand ai putea avea copii sau copiii tai vor creste, iar odata cu dezvoltarea lor vor creste si nevoile lor de spatiu si de intimitate.

3. Durata creditului imobiliar

Majoritatea cumparatorilor apeleaza la termenul maxim de creditare, care este de 30 de ani, deoarece rata lunara este mai mica in acest caz. Cu toate acestea, o perioada de creditare mai mica te va ajuta sa economisesti cel putin 10.000 de euro din suma totala platita catre banca, iar tu nu vei fi dator pana in apropiere de perioada de pensionare.

4. Vechimea imobilului

Citeste si:
Baterii perfecte pentru baie: ce elemente să iei în considerare...
Baterii perfecte pentru baie:...

In prezent, cea mai buna alegere este reprezentata de achizitionarea unei locuinte noi, deoarece un apartament vechi are o valoare de piata din ce in ce mai mica. O locuinta intr-un imobil nou isi va pastra valoarea de piata pentru cel putin 30 de ani, iar tu vei evita situatia in care platesti timp de trei decenii pentru un bun care se devalorizeaza constant.

5. Factorul emotional

Nu ignora factorul emotional si asculta-ti intuitia. Aceasta te va ajuta mereu sa iei cele mai bune decizii, dupa cum noteaza forbes.com. Noul apartament trebuie sa te faca sa te simti acasa inca inainte de a semna contractul de vanzare-cumparare. Daca exista cateva aspecte care te deranjeaza atunci cand vezi pentru prima data un apartament, nu uita ca acestea vor deveni mult mai enervante odata cu trecerea timpului, dupa ce te vei muta in noua locuinta.

Citeste si:
Transformarea apartamentului tău: importanța designului interior și...
Transformarea apartamentului...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.