Producatorul de energie detinut de stat Hidroelectrica ar putea inregistra in acest an un profit brut de 1,3 miliarde lei, cel mai bun rezultat din istoria companiei, fata de 1,1 miliarde lei anul trecut, la o productie de 15 TWh.

Potrivit avocatului Remus Borza, reprezentantul administratorului judiciar al Hidroelectrica, rezultate sunt determinate de masurile implementate de Euro Insol - optimizarea costurilor si cresterea veniturilor.

Hidroelectrica ar putea iesi din insolventa in luna iunie a acestui an si in noiembrie ar putea fi listata la bursa.

Avocatul spune ca listarea ar pune compania la adapost in "era post Borza" si considera ca valoarea reala de piata a Hidroelectrica este de minim cinci miliarde de euro.

"Profitul brut a depasit 1,1 miliarde lei in 2015, mai mic decat in 2014 cu doar 57 milioane lei, in 2014 Hidroelectrica consemnand un profit brut de 1,157 miliarde lei. Am produs o cantitate mai mica de energie, dar a fost vanduta la un pret mai mare. Bugetul de venituri si cheltuieli pentru 2016 a fost construit pe o productie de 15 TWh. Sunt convins ca si 2016 va fi la fel de bun. Practic vom marca trei ani consecutivi de rezultate spectaculoase, cu o rata a profitabilitatii de peste un miliard de lei anual. Avand in vedere masurile si deciziile implementate in ultimul an de zile si cumulate cu politicile asumate in ultimii ani de zile, ma astept ca 2016 sa fie cel mai bun an din istoria Hidroelectrica si estimez un profit brut de minim 1,3 miliarde lei", a declarat Borza pentru MEDIAFAX.

In opinia sa, performanta Hidroelectrica de anul trecut este una de exceptie, raportata la productia de energie.

"In 2015 ne-am confruntat, din pacate, cu un regim hidrologic deficitar in a doua parte a anului, din iunie, si care a avut ca si rezultat o productie mai mica cu 2,5 TWh decat in 2014. Acest lucru s-a vazut si in cifra de afaceri, care a fost mai mica cu 200 milioane lei, de la 3,4 miliarde lei in 2014, la 3,2 miliarde lei in 2015. Sunt foarte multumit in ceea ce priveste profitabilitatea, pentru ca aceasta s-a mentinut la o productie mult mai mica in 2015", a precizat Remus Borza.

El mentioneaza ca in 2013 a instituit o regula "a prudentialitatii", sa nu depaseasca un estimat al productiei de 15 TWh. "Decizia a fost luata plecand de la minimul istoric al productiei consemnat in 2012, de doar 11,8 TWh, cand Hidroelectrica avea contractati aproape 20 TWh, pentru a nu repeta aceleasi greseli, in care sa punem compania intr-o situatie de supra contractare, cu consecinta prejudiciabila a acoperirii deficitului de energie din surse externe, la preturi superioare pretului de cost al energiei produse in propriile capacitati ale Hidroelectrica. Daca e sa avem noroc de ani cu regimuri hidrologice peste medie, evident ca profitul suplimentar se va repartiza actionarilor", a punctat Borza.

Citeste si:
Descoperă Belgia prin orașele sale medievale. Informații și detalii...
Descoperă Belgia prin orașele...

In ceea ce priveste listarea Hidroelectrica la bursa, operatiunea este conditionata in primul rand de iesirea companiei din insolventa.

"Eu am estimat o data, in jur de 20 iunie, care e si o data limita, pentru ca la 20 iunie 2016 expira ultima zi din planul de reorganizare si chiar avem o problema de interpretare a legii, pentru ca legea e destul de confuza. In mod normal, raportat la lege, Hidroelectrica ar trebui sa intre in faliment, ceea ce ar fi o situatie paradoxala pentru o companie care nu mai are datorii. Am reusit inca din 20 iunie 2015 sa platim toate datoriile companiei, iar in ultimii trei ani de zile Hidroelectrica a avut un parcurs de invidiat, cu o performanta financiara remarcabila. Deci ar fi o situatie tragi-comica ca o companie cu astfel de indicatori sa intre in faliment. Numai ca printr-o interpretare foarte riguroasa a textului de lege judecatorul sindic nu ar avea o alta optiune, pentru ca ar constata ca nu s-au realizat toate acele masuri din planul de reorganizare, si una din acele masuri consta si in solutionarea tuturor contestatiilor la masurile administratorului judiciar", afirma reprezentantul Euro Insol.

Citeste si:
Câștigătoarea ucraineancă de la Eurovision 2016 se află printre...
Câștigătoarea ucraineancă de...

Din 75 de contestatii cate erau in toamna anului 2012, mai sunt sapte de solutionat.

"Speram sa le finalizam in fond la Tribunalul Bucuresti pana la sfarsitul lunii martie si sa putem sa solutionam apelurile la Curtea de Apel Bucuresti pana in mai-iunie. Numai ca si «baietii destepti» reprezentati in instanta de avocati si mai destepti incearca prin tot felul de tertipuri tergiversarea solutionarii acestor contestatii si actiuni fie prin recuzarea judecatorilor, fie cer stramutarea cauzelor la Inalta Curte de Casatie si Justitie, fie prin formularea unor expertize, obiectiuni la expertize, contraexpertize, refuzari de experti etc etc tocmai pentru a ne impinge aceste contestatii pana in proximitatea termenului de 20 iunie 2016", mentioneaza avocatul.

Borza spune ca Hidroelectrica este cea mai valoroasa companie a statului roman si este vitala pentru economia Romaniei si populatie.

Citeste si:
Anchetă după incendiul de la Hidrocentrala Porțile de Fier 1. A...
Anchetă după incendiul de la...

"Trebuie sa se inteleaga caracterul strategic al acestei companii si ca nu putem sa tinem la infinit o companie atat de importanta in insolventa. Cererea noastra este cat se poate de indreptatita si de legitima si de justa a de solutiona cu celeritate. Toate cererile in materie de insolventa – asa spune textul legii – se judeca cu celeritate. Totusi suntem in al patrulea an de zile in care ne tot judecam si ne tot judecam. Suntem indreptatiti, dupa patru ani de zile, sa cerem instantelor de judecata, sa dea dovada de operativitate in solutionarea acestor cereri. In masura in care vom reusi sa finalizam intr-o prima etapa contestatiile si sa iesim din insolventa, da, putem vorbi in toamna acestui an de o listare. Eu am avansat chiar si o data, undeva in a doua decada a lunii noiembrie, pe la 10-20 noiembrie, si va asigur ca vom fi martorii celei mai mari listari a unei companii romanesti derulata dupa 1990 in Romania", apreciaza Borza.

Citeste si:
Ponta: Eu v-am spus: Orban = Dancila!
Ponta, dupa ce Borza a fost...

Acesta spune ca listarea companiei pe bursa ar pune-o la adapost, valoarea reala de piata a Hidroelectrica fiind de fapt de minimum 5 miliarde de euro.

"Sustin listarea pentru a pune la adapost Hidroelectrica post-insolventa, in era post Borza. Legea pietei de capital ofera aceleasi garantii ca si legea insolventei, in sensul ca obliga companiile listate la transparenta. Hidroelectrica in acesti aproape patru ani de insolventa a fost cea mai transparenta companie din Romania. Valoarea reala de piata a Hidroelectrica azi e de minim 5 miliarde de euro. Fondul Proprietatea a evaluat in urma cu doua saptamani in crestere, de la 2,5 la 3 miliarde de euro, dar in opinia mea societatea este subevaluata, pentru ca, la orice listare, valoarea de piata a unei companii este data de un multiplu cuprins intre zece si de 15 ori EBITDA. Or, daca noi am avut in ultimii doi ani de zile un EBITDA de 63%, care a insemnat aproape 500 milioane euro anual, iar valoarea pe acest factor multiplicator ar insemna intre 5 si 7 miliarde de euro, nicidecum 3 miliarde euro. Desigur, toata lumea are interes sa subevalueze Hidroelectrica, toata lumea are interes dintre potentialii investitori sa ia actiuni la Hidroelectrica pe degeaba, pentru ca asa au fost obisnuiti in ultimii 26 de ani, sa cumpere pe degeaba companiile romanesti. Eu le spun ca nu se poate. Ne vom vinde la pretul corect" mai spune Remus Borza.

In opinia sa, pe un pachet de 15% scos pe bursa s-ar putea incasa 750 milioane euro, bani care vor reveni fie statului, fie Hidroelectrica, pentru a-si sustine planul de investitii. Hidroelectrica sta azi pe o lichiditate confortabila, de 1,6 miliarde lei si are depozite de 1,2 miliarde euro in banci, adauha Borza.

De asemenea, investitii planficate pentru acest an se ridica la 250 milioane euro. Urmeaza peste doua luni sa inaugureze centrala de la Bretea, investitie de 50 miliarde euro, iar in noiembrie va fi inaugurata centrala de la Rastolnita, investitie de 200 milioane euro. In plus, saptamana viitoare va fi publicata pe SEAP documentatia privind contractul de retehnologizare pentru centrala Vidraru, de 78 milioane euro. Tot in acest an va fi atribuit si contractul de retehnologizare pentru centralele Raul Mare-Retezat si Mariselu, valoarea estimata a celor doua contacte fiind de 160 milioane euro.

Anul trecut a fost incheiat contractul de retehnologizare pentru centrala Stejaru, de 75 milioane euro. Tot anul trecut a fost pusa in functiune cea mai lunga galerie de aductiune, pusa in functiune dupa 1987, de 16.642 de metri liniari, Siriu-Surduc, care va alimenta centrala Siriu-Surduc, de 50 MW, ce va fi pusa in functiune in 2017. Centrala Dumitra-Bumbesti va fi pusa totodata in functiune in 2017, va avea 65 MW putere instalata, investitie de 200 milioane euro.

Hidroelectrica a fost in insolventa in perioada iunie 2012 - iunie 2013, insã a reintrat in procedurã de reorganizare judiciarã in februarie 2014.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.