Grupul OMV Petrom va mentine inchisa rafinaria Arpechim, dar va folosi rezervoarele pentru depozitarea titeiului, iar in lipsa unui cumparator va desfiinta probabil unitatea.

"Toate argumentele pentru care am inchis Arpechim raman valabile. E vorba de o rafinarie foarte mica, care din punct de vedere al partii economico-operationale nu are justificare. Cert este ca la nivel european ne asteptam la inchideri in continuare de rafinarii, tocmai pentru ca este o supraoferta in intreaga Europa, deci si la noi. Nu uitati ca Romania are in continuare capacitati operationale de peste 18 milioane de tone, in contextul in care nevoia pe piata este de circa noua milioane de tone de produse", a spus Mariana Gheorghe, directorul general al companiei OMV, intr-o conferinta de presa citata de MEDIAFAX.

Mariana Gheorghe a afirmat ca in cazul in care ar dori sa redeschida Arpechim, OMV Petrom ar trebui sa investeasca mai multe sute de milioane de euro. "Orice repornire, chiar daca acest context ar fi schimbat, ar insemna sute de milioane de euro, atat din punct de vedere al reautorizarii unei astfel de rafinarie, cat si de investitiile pe care trebuie sa le faci ca sa faci o activitate profitabila. Nu avem niciun fel de intentie sa repornim Arpechim-ul. Suntem in proces de a separa autorizarea fiscala pentru zona de depozite. Asa cum am anuntat, o parte din aceasta rafinarie se va folosi pentru depozitele de carburanti si titei", a completat Gheorghe.

Ea a precizat ca la ora actuala niciun cumparator nu s-a aratat interesat de rafinarie. "In absenta unui cumparator pentru Arpechim, dupa rezolvarea problemei cu depozitele, probabil ca vom merge pentru desfiintare, daca nu avem alta solutie", a subliniat Mariana Gheorghe.

OMV Petrom a inregistrat anul trecut primul rezultat negativ de la privatizarea din 2004, o pierdere de 690 de milioane de lei (155 milioane euro), comparativ cu un profit de 2,1 miliarde de lei in anul 2014, iar conducerea companiei de petrol si gaze, controlata de grupul austriac OMV, si-a anuntat intentia de a a nu propune distribuirea de dividende catre actionari, printre care se numara si statul roman, cu o detinere de peste 20%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.