Pretul petrolului va creste cu circa 50% pana la finele anului, iar in ultimul trimestru ar urma sa ajunga la 46-48 dolari pe baril, intrucat piata va trece de la excesul din prezent la deficit, odata cu declinul productiei de petrol de sist in SUA.

Petrol Brent, cotat in prezent la 33,16 dolari pe baril, este estimat la 48 de dolari pe final de an, iar petrolul tranzactionat in SUA, acum la 30,21 dolari pe baril, ar urma sa ajunga la 46 de dolari. Productia SUA va inregistra intre primul si ultimul trimestru un declin de 620.000 de barili pe zi, sau 7%, conform estimarilor Administratiei pentru Informatii privind Energia (din cadrul Departamentului Energiei al SUA). Petrolul este "investitia anului", potrivit Citigroup, care alaturi de banci precum UBS Group si Societe Generale se asteapta la cresteri de pret in a doua parte a anului, mai sunt de parere analistii consultati de Bloomberg.

"Petrolul de sist din SUA va incasa lovitura, acolo se vor vedea reduceri (de productie, n.r.) iar cantitatea de petrol din piata ar urma sa scada. In plus, sunt estimari pozitive pentru cerere in a doua parte a anului", a declarat Daniel Ang, analist pentru investitii la Phillip Futures, potrivit MEDIAFAX.

Petrolul tranzactionat in SUA si Brent (la Londra) au inchis sedinta din 20 ianuarie la minimul incepand din 2003. Barilul SUA a inchis marti la 29,88 dolari si ar trebui sa urce cu 54% pentru a ajunge la 46 de dolari, iar Brent ar avea nevoie de un avans de 47% comparativ cu inchiderea de 32,72 dolari din ziua precedenta.

Barilul de petrol a crescut 4,4% - SUA si cu 8% - Brent saptamana trecuta, in contextul speculatiillor ca Rusia si OPEC se vor intalni pentru a discuta reducerea productiei. Intre timp, cotatiile au revenit la nivelurile inregistrate inainte ca piata sa fie influentata de aceste informatii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.