Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei va creste cu 3,9% in 2016, iar tara noastra va ocupa locul intai in Europa la acest capitol.

Romania va fi urmata de Irlanda (3,5%) si Letonia (3,1%). Germania, Franta si Italia, cei mai importanti parteneri economici de export ai Romaniei, vor inregistra o crestere a PIB de 1,8%, 1,3% si 1%, conform publicatiei romania-insider.com.

Unele sectoare par sa reprezinte adevarate varfuri de lance in cresterea cifrelor economice din Romania.

Investitiile imobiliare se afla pe un trend pozitiv

Unul dintre cele mai profitabile sectoare economice din Romania este cel al investitiilor imobiliare. Investitorii straini reconsidera Romania, conform europaproperty.com, iar piata spatiilor de birouri demonstreaza ca dezvoltatorii imobiliari sunt din ce in ce mai increzatori in potentialul Romaniei de a oferi un mediu de afaceri sigur si stabil.

In 2016, numarul relocarilor pe piata de birouri va fi in crestere, datorita modificarilor legislative si a consolidarii sediilor unor companii multinationale. Trendul va genera o crestere cu 20%-25% a pietei de inchiriere a spatiilor de birouri, comparativ cu anul 2015.

2016 ar putea fi, totodata, si primul an in care numarul de spatii de birouri de calitate inferioara din Bucuresti va incepe sa scada. Astfel, in decurs de 3-4 ani, numarul firmelor care isi vor desfasura activitatea in apartamente din blocuri vechi sau in zonele cu un risc seismic ridicat va scadea drastic, in favoarea cladirilor de birouri clasa A.


West Gate, Bucuresti

Companiile de outsourcing se intind pe jumatate din piata spatiilor de birouri

Peste 50% din tranzactiile de pe piata spatiilor de birouri in 2015 au fost efectuate de catre companiile de outsourcing, o crestere masiva comparativ cu cea de 27% inregistrata in 2014, conform business-review.eu. Din totalul de 3,1 milioane de metri patrati de spatii de birouri, peste 500.000 de metri patrati sunt ocupati de companiile de outsourcing. Dintre acestea, companiile din domeniul tehnologiei informatiilor ocupa 40% din spatiu, iar companiile legate de procesul de afaceri ocupa 26% din suprafata.

Cu ce pericole se confrunta piata din Romania

Dezvoltatorii imobiliari din Romania vor livra o suprafata record de proiecte comerciale in 2016. Cifra este impresionanta: peste 700.000 de metri patrati de cladiri de birouri si spatii comerciale, iar investitia totala in aceste proiecte este de peste 800 de milioane de euro, conform unui raport al firmei americane de consultanta in domeniul imobiliar JLL.

Citeste si:
Cum să iei cele mai bune decizii atunci când investești pe piețele...
Cum să iei cele mai bune...

Cu toate acestea, dezvoltarile de birouri speculative sau bazate pe relocari anuntate in Bucuresti ar putea conduce la un grad de ocupare nesustenabil, conform site-ului genesisdevelopment.ro al companiei Genesis Development, controlata de omul de afaceri Liviu Tudor, care este cel mai mare proprietar roman de birouri din tara noastra.


Birou de companie, sediul Luxoft din Novo Park. Foto: Wall-Street


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.