70% dintre romani sunt nevoiti sa imprumute bani pentru a face fata cheltuielilor de la o luna la alta. In plus, 64% dintre romani au cheltuieli lunare mai mari decat veniturile.

Romanii se impart, insa, in doua categorii: cei care rostogolesc datorii de la o luna la alta si se confrunta, mai devreme sau mai tarziu, cu un adevarat dezastru financiar, si cei care imprumuta bani pentru a-si rezolva problemele intr-un mod practic si calculat.

Romanii din cea de-a doua categorie sunt foarte atenti chiar si atunci cand imprumuta bani de la prieteni si fac ceea ce multe site-uri, precum wikihow.com, ne sfatuiesc sa facem: sa notam in scris orice imprumut, cu semnarea „documentului” de catre ambele parti. Desi nu are valoare juridica, un astfel de document poate servi ca dovada in cazul aparitiei unor neintelegeri.

Totodata, aceste persoane stiu cateva lucruri foarte importante legate de imprumuturile de la banci si respecta intotdeauna cateva sfaturi care-i ajuta sa ia cele mai bune decizii:

1. Calculeaza intotdeauna suma totala pe care trebuie sa o returnezi

In mod normal, cu cat un imprumut este contractat pentru o perioada mai lunga de timp, cu atat suma totala de plata este mai mare, conform consumeraffairs.govt.nz. Multe persoane sunt pacalite de ratele lunare mai mici in cazul imprumuturilor de lunga durata, insa un calcul simplu le-ar demonstra ca vor fi nevoite sa scoata din buzunar mult mai multi bani in cazul unui imprumut pe 10 ani decat in cazul unui imprumut pe 5 ani. Cu toate acestea, multe banci sunt foarte transparente, le vin clientilor in ajutor si le pun la dispozitie un simulator de credite, care este foarte usor de utilizat, precum cel de aici.

2. Verifica daca esti nevoit sa girezi cu locuinta sau cu alte bunuri

Daca girezi un imprumut cu locuinta sau cu alte bunuri, risti sa le pierzi atunci cand te afli in incapacitate de plata. In cazul girarii cu astfel de bunuri, banca are dreptul, prin contract, sa le scoata la vanzare, pentru a-si recupera banii.

Citeste si:
Interviu cu Lucian Gheorghe, românul care antrenează creierul...
Interviu cu Lucian Gheorghe,...

3. Afla care este cea mai buna varianta pentru tine

Creditele sunt asemanatoare tuturor bunurilor pe care doresti sa le achizitionezi. Pe piata se afla mai multe variante, iar tu trebuie sa alegi intotdeauna cea mai buna optiune pentru tine, in functie de nevoile tale si de capacitatea ta de plata.

4. Verifica daca exista si alte costuri legate de imprumut

Include in calculele financiare si taxele aferente imprumuturilor, care ar putea mari suma pe care o datorezi sau ar putea micsora valoarea imprumutului.

5. Verifica daca ai nevoie de asigurare

Creditorii te pot sfatui sa te asiguri, insa gandeste-te bine daca ai cu adevarat nevoie de o asigurare.

6. Afla ce se intampla daca nu poti plati o rata

Afla cu exactitate cati bani trebuie sa platesti ca penalizare daca nu reusesti sa platesti o rata la timp. In plus, tine cont de faptul ca intarzierea unei plati iti poate afecta ratingul de credit.

Citeste si:
5 lucruri pe care să le faci până la finalul anului
5 lucruri pe care să le faci...

7. Cere sfatul unui specialist in privinta contractului

Daca nu intelegi foarte bine contractul, cere sfatul unui prieten care intelege astfel de documente sau chiar unui specialist.

8. Afla daca „darurile” sunt cu adevarat daruri

Daca ai primit un cadou, fii precaut. Spre exemplu, daca ai cumparat o masina in rate si ti s-a oferit un cadou sub forma unei garantii prelungite, asigura-te ca pretul acelei garantii nu se afla inclus in costul contractului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.