Cei mai multi dintre romani sunt datornici, deoarece au cheltuieli mai mari decat veniturile.

7 din 10 romani sunt nevoiti sa se imprumute pentru a se descurca de la un salariu la altul. Pe de o parte, foarte multe persoane aduna restante la utilitati si intretinere, iar pe de alta parte, la fel de multe persoane nu rezista tentatiei de a cheltui mai multi bani decat isi permit.

Aproape doua treimi dintre romani (64%) au cheltuieli lunare mai mari decat veniturile. Cu toate acestea, 69% dintre romani imprumuta bani, astfel: 43% - de la familie, 36% - de la colegi si prieteni, 23% - de la banci, 6% - de la firme de creditare.

O mica istorie a imprumutului

Nu doar romanii imprumuta bani, ci si locuitorii tuturor celorlalte state ale lumii, indiferent de nivelul de dezvoltare al societatilor in care traiesc. Motivele imprumuturilor sunt, insa, altele in cazul occidentalilor, iar, in Uniunea Europeana, romanii sunt cei mai nevoiti sa imprumute bani pentru a putea plati cheltuielile la intretinere si utilitati si pentru a cumpara alimente.

Imprumutul are, insa, o istorie bogata. Spre exemplu, locuitorii Imperiului Roman puteau imprumuta bani unii de la altii, insa imprumuturile erau supravegheate cu strictete de autoritati.

In Europa medievala, orice dobanda aferenta unui imprumut era considerata camata si pedepsita ca atare.

In anii 1860, proprietarii magazinelor ofereau clientilor monede din alama sau cupru, numerotate, care erau folosite precum cardurile de credit din prezent, conform buddyloans.com.

Primul card de credit a aparut in 1950 si a fost emis de compania americana Diners Club.

In prezent, piata creditelor este mai vasta ca oricand, iar doritorii pot accesa inclusiv imprumuturi extra-scurte si rapide: banii sunt primiti acasa in mai putin de 24 de ore si pot fi returnati in cel mult trei luni, dupa cum vedem la provident.ro.

7 motive pentru care oamenii imprumuta bani

Iata cele mai intalnite 7 motive pentru care cei din Occident imprumuta bani:

Citeste si:
Reghecampf îi dă replică Anamariei Prodan: „Trăiește în continuare...
Reghecampf îi dă replică...

1. Pentru a cumpara o masina

O masina cumparata in rate reprezinta o modalitate de a achizitiona autovehiculul printr-un imprumut la banca.

2. Pentru a cumpara o locuinta

Putine persoane isi permit sa cumpere o locuinta „cu banii jos”, chiar si in tarile occidentale.

3. Pentru a renova locuinta

Creditele de nevoi personale sunt foarte populare printre persoanele care doresc sa-si renoveze si utileze locuinta, conform peachy.co.uk.

4. Pentru copii

Este greu sa rezisti tentatiei de a cumpara copiilor ceva ce isi doresc de foarte mult timp.

5. Pentru cadouri

Campaniile de marketing ale retailerilor si producatorilor isi spun cuvantul, iar multi occidentali imprumuta bani pentru a putea cumpara cadouri pentru familie si prieteni.

6. Pentru a cumpara ultimele modele de telefoane mobile

Smartphone-urile nasc aceeasi isterie in Occident ca in Romania, iar multi occidentali imprumuta bani pentru a cumpara noile modele imediat dupa lansarea lor oficiala, cand preturile sunt incredibil de mari.

Citeste si:
Construcție rezistentă: care sunt top 3 materiale folosite?
Construcție rezistentă: care...

7. Pentru a plati facturile la utilitati

Nici occidentalii nu sunt scutiti de astfel de probleme financiare, conform aol.co.uk, desi ponderea celor din Vest care imprumuta bani pentru a achita facturile este mult mai mica decat in Romania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.