Apple, cea mai mare companie din lume in functie de capitalizarea bursiera, ar putea datora taxe retroactive de peste 8 miliarde de dolari, ca efect al unei investigatii a Uniunii Europene referitoare la politica sa fiscala, potrivit unei analize realizate de Bloomberg Intelligence.

Apple, care a anuntat ca va contesta orice decizie luata impotriva companiei, este investigata de autoritatile de reglementare. Acestea acuza producatorul de iPhone-uri ca foloseste subsidiarele din Irlanda pentru a evita plata taxelor pentru veniturile obtinute in afara Statelor Unite.

Investigatia dateaza din 2014, iar o decizie ar putea fi luata in luna martie.

Potrivit Comisiei Europene, organizarea operatiunilor din Irlanda ale Apple permite companiei sa calculeze profiturile utilizand metode de contabilitate mai favorabile. Apple calculeaza taxele datorate folosind costuri operationale scazute, ceea ce reduce semnificativ sumele datorate fiscului irlandez. Apple genereaza circa 55% din venituri in afara SUA, iar impozitul datorat este de circa 1,8%, potivit analizei Bloomberg. Daca Executivul UE decide sa impuna un standard de contabilitate mai strict, Apple ar putea datora un impozit de 12,5%, pentru profitul de 64,1 miliarde de dolari generat in perioada 2004-2012. Apple este cel mai urmarit caz, intre companiile americane investigate in Europa.

Starbucks, Amazon.com si McDonalds Corp. sunt investigate la randul lor. In luna octombrie, Apple a mentionat ca investigatiile referitoare la taxele pe care le plateste reprezinta un factor de risc pentru investitori. In afara autoritatilor de reglementare europene, si fiscul american a analizat taxele platite de Apple.

"Daca nivelul impozitelor datorate se va schimba, situatia financiara, rezultatele operationale si fluxul de numerar ar putea fi influentate negativ", se arata in raportul Apple pentru anul fiscal 2015 Directorul general al Apple, Tim Cook, a negat ca Apple se foloseste de artificii pentru a evita plata taxelor. Intr-un interviu acordat recent CBS, Cook a spus ca criticile aduse companiei de catre parlamentarii americani, in privinta practicilor fiscale, sunt o prostie.

El a sustinut ca sistemul este depasit si trebuie sa fie adaptat economiei digitale.

Citeste si:
Apple a lansat IOS 16.3. Noile funcții disponibile pentru...
Apple a lansat IOS 16.3....

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.