Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) va reduce, de la 1 ianuarie, unele taxe si cote aplicate fondurilor de pensii private, cu 50%, iar unele pentru societatile de asigurari cu 20%, impactul financiar asupra bugetului ASF fiind de circa 9 milioane lei, a anuntat joi autoritatea.

"Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a decis modificarea Regulamentului nr.16/2014 privind veniturile Autoritatii, in sensul reducerii unor taxe, tarife si cote aplicate societatilor care activeaza pe piata asigurarilor si a pensiilor private. Decizia face parte din strategia ASF de sprijinire si de dezvoltare a pietelor reglementate si supravegheate prin diminuarea efortului financiar al entitatilor din aceste sectoare", se arata intr-un comunicat al ASF. Regulamentul modificat, care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2016, prevede printre altele reducerea cu 50% a unor taxe si cote pentru fondurile de pensii si scaderea cu 20% a unor cote si tarife pentru societatile de asigurari.

Astfel, va scadea cota din valoarea activului net al fondurilor de pensii facultative (Pilon III) de la 0,02% la 0,01%, taxa lunara din valoarea contributiilor brute incasate de fondurile de pensii facultative de la 0,5% la 0,25%, precum si taxa de functionare aplicabila depozitarilor fondurilor de pensii administrate privat de la 10% la 5%.

Totodata, cota asupra primelor brute incasate pentru RCA aferente contributiei la dezvoltarea si intretinerea bazei de date CEDAM si pentru exercitarea supravegherii si controlului activitatii de asigurari de raspundere civila auto datorate de societatile de asigurare se va diminua de la 1% la 0,8%.

Impactul financiar anual al actualelor modificari de cote, comisioane si tarife asupra bugetului de venituri si cheltuieli al ASF este estimat la aproximativ noua milioane lei. La inceputul acestui an, autoritatea a mai operat o serie de reduceri ale taxelor, cotelor si tarifelor aplicate societatilor de pe piata financiara non-bancara.

Cele mai importante dintre acestea au fost pentru cotele aferente fondurilor de pensii administrate privat (Pilon II), cu 21% pentru cota din contributii brute incasate de fond, respectiv cu 6,25% pentru cota din valoarea activului net al fondului de pensii administrat privat. De asemenea, au fost reduse cotele aferente pietei de capital cu 10% pentru fondurile de investitii (OPC), s-a eliminat cota minima si a fost stabilit un plafon maxim de incasare si o cota unica diminuata pentru ofertele de vanzare, respectiv cumparare/preluare.

Citeste si:
Noul regulament de funcţionare a şcolilor. Elevii nu mai pot fi...
Noul regulament de...

In luna septembrie anul trecut, ASF a aprobat si reducerea cotei aplicate la valoarea tranzactiilor derulate pe pietele reglementate de la 0,08% la 0,06%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.