Romania se situeaza pe locul al 55-lea din 189 de state analizate intr-un clasament global al PwC care masoara usurinta platii taxelor si impozitelor pentru o companie medie, rata totala de impozitare reducandu-se de la 43,2% la 42%, nivel apropiat de media globala, de 40,8%.

"Faptul ca Romania se claseaza pentru al doilea an consecutiv in prima treime a clasamentului Paying Taxes este un lucru pozitiv. Prin reducerea CAS din toamna anului 2014, Romania a reusit sa scada rata totala de impozitare fata de anul trecut de la 43,2% la 42%. Astfel ca, in editia din acest an, Romania se claseaza inaintea Bulgariei (88), Republicii Cehe (122), Slovaciei (73), Poloniei (58) si Ungariei (95), insa in urma Croatiei (38), Sloveniei (35) si tarilor baltice (Estonia 30, Letonia 27 si Lituania 49)", a declarat intr-un comunicat Mihaela Mitroi, Liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica din cadrul PwC Romania.

Ea a aratat ca acest lucru subliniaza necesitatea continuarii in ritm sustinut a reformelor inregistrate in ultimii ani si ca intrarea in vigoare a noului Cod Fiscal va reprezenta un impuls semnificativ in acest sens, scrie MEDIAFAX.

Romania a consemnat in acest an o rata totala de impozitare, care masoara ponderea taxelor si contributiilor suportate de catre o firma ca procent din profit, de 42%, sub media statelor din Europa Centrala si de Est (45%) si aproape de media globala (40,8%).

La timpul necesar conformarii cu legislatia fiscala, Romania se pozitioneaza printre fruntasii Europei Centrale si de Est, cu 159 de ore de munca pe an, comparativ cu o medie regionala de 218 de ore si un nivel global de 261 de ore.

O companie de talie medie din Romania trebuie sa efectueze 14 plati de taxe anual, fata de o medie regionala de 9,5 plati si o medie globala de 25,6 de plati.

"Chiar daca Romania a facut progrese importante in ultimii ani la acest indicator, intrucat a fost recunoscut sistemul de declarare si plata online (de la 39 plati in Paying Taxes 2014 s-a ajuns la 14 plati in Paying Taxes 2016, lucru care a generat si o crestere semnificativa in clasamentul global, de la locul 134 la locul 55), tot ne situam la limita superioara prin raportare la alte state din Europa Centrala si de Est. Acest lucru este din cauza faptului ca, pe langa impozitele si taxele cunoscute, mai sunt si plati datorate bugetului local"
, se mai arata in comunicat.

Citeste si:
Studiu Infografic: Profilul clienților sistemelor fotovoltaice în...
Studiu Infografic: Profilul...

Studiul "Paying Taxes 2016" ia in calcul toate taxele si contributiile obligatorii pe care o companie de talie medie le are de achitat in decurs de un an. Taxele si contributiile calculate includ impozitul pe profit, contributiile sociale si taxele cu forta de munca platite de angajator, impozitele pe proprietati, taxele pe transferuri de proprietate, impozitul pe dividende, impozitul pe castigurile de capital, taxele pe tranzactii financiare, taxele de colectare a deseurilor, impozitele pe flota si taxele pentru drumuri si alte mici taxe si impozite.

Raportul analizeaza usurinta platii taxelor in 189 de state la nivel global, luand in calcul rata totala de impozitare, timpul necesar conformarii cu legislatia fiscala (numarul de ore pe care le aloca o firma pentru a respecta obligatiile de raportare si de plata a taxelor impuse) si numarul de plati pe care trebuie sa le faca o companie pentru a-si indeplini obligatiile fiscale.

Citeste si:
DOCUMENT. Guvernul a publicat măsurile fiscale. Cum vor fi taxate...
DOCUMENT. Guvernul a publicat...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.