Piata de birori din marile orase din tara, cu exceptia Bucurestiului, a crescut in primele noua luni cu 46% fata de intervalul similar al anului anterior, la 37.417 metri patrati inchiriati, cele mai mari suprafete tranzactionate fiind in Iasi si Tmisoara, potrivit unui studiu al Esop Consulting.

Suprafata inchiriata in primele noua luni in aceste orase a depasit usor totalul consemnat la nivelul intregului an 2014, cand inchirierile au insumat 37.377 metri patrati. In ianuarie-septembrie anul trecut, piata s-a situat la 25.475 metri patrati.

In topul marilor piete de birouri, cu exceptia Capitalei, pe primul loc in primele trei trimestre din 2015 se afla orasul Iasi, cu un total de 14.603 metri patrati, pe locul doi Timisoara, cu 11.658 metri patrati, si pe locul trei Cluj-Napoca, cu 4.200 metri patrati. Top trei este completat de Brasov - cu 3.800 metri patrati, Oradea - 1.756 metri patrati si Bacau - 1.400 metri patrati.

Ordinea clasamentului se schimba periodic in top trei, fiind strans legata de livrarile de spatii noi in marile orase din anul respectiv, se arata in studiul realizat de firma de consultanta imobiliara. Anul trecut, in perioada analizata, pe primul loc s-a aflat orasul Cluj-Napoca, unde s-a tranzactionat o suprafata totala de birouri de 14.990 metri patrati, in timp ce in orasul Iasi au fost incheiate tranzactii de doar 4.100 metri patrati.

"Dupa dezvoltarea accelerata din ultimii ani a pietei de birouri din Bucuresti, estimam ca va urma, in urmatorii 3-4 ani, o dezvoltare accelerata a principalelor trei centre universitare din tara: Iasi, Timisoara, Cluj - Napoca, deoarece cererea de forta de munca cu studii superioare este in crestere iar piata muncii din Bucuresti a devenit destul de competitiva astfel incat firmele de IT&C, BPO, Share Services si firmele care dezvolta centre de cercetare - dezvoltare sa caute solutii pentru a sustine rezultatele bune obtinute pana acum in Romania si apetitul de crestere a prezentei in tara noastra", a declarat Alexandru Petrescu, managing partner ESOP Consulting l CORFAC International.

Printre companiile care au inchiriat birouri in afara Bucurestiului in acest an, in cladiri de clasa A, se numara Xerox (in Iasi), Accenture Services (in Iasi, dar si in Timisoara), Hella (in Timisoara), Amazon (in Iasi), Bitdefender (Iasi), Unicredit (Iasi) si Ness (Timisoara). Printre cladirile de birouri care au atras atentia chiriasilor au fost Palas si Unites Business Center 3 din Iasi, City Business Center si UPC Open Ville din Timisoara, The Office din Cluj-Napoca.

Citeste si:
Cristina Cioran a rămas o mamă singură. Cine o ajută cu creșterea...
Cristina Cioran a rămas o...

Numarul studentilor dintr-un oras reprezinta un indicator important pentru evolutia pietei birourilor in urmatorii ani, scrie MEDIAFAX.

Goana dupa forta de munca cu studii superioare, dar la nivel de entry level, adica de pe bancile facultatii, a dus la o lupta din ce in ce mai acerba pentru racolarea de studenti, intre marile companii de outsourcing, BPO si IT&C, centre de cercetare-dezvoltare etc. Astfel, primele trei orase aflate in top trei, ca numar de studenti - Cluj Napoca, Timisoara si Iasi sunt aceleasi cu cele din top trei tranzactii de birouri in tara.

"Pe viitor, credem ca dezvoltatorii care vor dori sa investeasca in piata de birouri din afara Bucurestiului vor putea folosi numarul de studenti din fiecare oras in parte ca pe un indicator important in prioritizarea locatiilor alese pentru investitii", a adaugat Alexandru Petrescu.

Citeste si:
Brancusi la Timisoara - Capitala Europeana a Culturii in 2023 -...
Brancusi la Timisoara -...

Cei mai multi studenti au fost inregistrati anul trecut in Bucuresti - 133.601, Cluj-Napoca - 56.829, Iasi - 42.298, Timisoara - 30.535, Constanta - 19.182, Craiova - 17.461, Brasov - 15.114, Sibiu - 11.550 si Oradea - 11.124.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.