Inainte de cel de-Al Doilea Razboi Mondial, Romania a fost numita „Granarul Europei”, dupa ce a exportat 3 milioane de tone de grau in 1938, cifra-record in istoria tarii noastre.

Lucrurile stau, insa, cu totul altfel in prezent, iar productivitatea agricola romaneasca este similara cu cea din urma cu 20 de ani. Timp de doua decenii, agricultura romaneasca a inghetat.

Tara noastra a produs, in 1991, 3,1 tone de cereale la hectar, conform datelor furnizate de Banca Mondiala. Pentru 2015, estimarile europene erau de 3,1 tone de cereale la hectar, in timp ce media europeana se anunta de 5,1 tone.

Principalele probleme ale agriculturii romanesti sunt legate de lipsa utilajelor agricole, lipsa managerilor si specialistilor din domeniul agricol, productivitatea scazuta, lipsa irigatiilor, precum si absenta unui numar adecvat de silozuri, conform site-ului de consultanta romano-britanic thebrc.co.uk.

Micii producatori agricoli nu sunt afectati

Cu toate acestea, astfel de probleme pot pur si simplu sa dispara in cazul micilor producatori agricoli sau in cazul persoanelor care isi doresc amenajarea unei gradini in spatele casei, care sa le furnizeze alimente pentru consum propriu.

Daca esti o astfel de persoana, ai intotdeauna la dispozitie posibilitatea de a construi un solar, de a cumpara seminte de buna calitate si de a investi in mici utilaje care sa te ajute in aproape toate muncile agricole din timpul anului.

Nu ai nevoie de un tractor si de un plug clasic, al caror cost de achizitie se ridica la zeci de mii de euro. Alege mai degraba utilaje hibrid, usor de folosit in orice fel de spatii, care, prin schimbarea accesoriilor, pot avea mai multe functii. Consulta o-mac.ro ca sa iti dai seama ce economie poti face cu un motocultor, spre exemplu.

Agricultura se dezgheata toamna

Micii producatori agricoli, dar si persoanele care isi amenajeaza o gradina pentru propriul consum alimentar pot „dezgheta” agricultura in timpul toamnei, iar efectuarea corespunzătoare a lucrarilor genereaza o mare cantitate de cereale, legume si fructe raportata la suprafata cultivata.

Citeste si:
Agri Trade Summit 2024, o nouă ediție de succes
Agri Trade Summit 2024, o...

Daca ai la dispozitie instrumentele agricole necesare, trebuie sa cureti resturile ramase de la culturile precedente. Dupa ce terenul a fost curatat, trebuie sa-l ari cu un motocultor, nu inainte de a imprastia pe sol ingrasamantul organic (balegar, mranita, compost) sau anorganic (superfosfati, sare potasica). Pentru solurile grele, adancimea araturii trebuie sa fie de 25-30 cm, in timp ce pentru solurile nisipoase nu trebuie sa depaseasca 22 cm.

Toate aceste operatiuni trebuie sa se desfasoare toamna, deoarece precipitatiile din timpul iernii ajuta la descompunerea si absorbtia substantelor nutritive pana la momentul in care vei sadi plantele.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.