Romania a urcat 11 pozitii in topul Bancii Mondiale privind mediul de afaceri, pe locul 37 din 189 de tari, dar este devansata de tari precum Macedonia, Georgia si statele baltice si sta cel mai prost in privinta accesului la electricitate.

Mediul de afaceri din Romania este mai putin primitor decat cel din Macedonia (12), Estonia (16), Lituania (20), Letonia (22), Georgia (24), Polonia (25), Cehia (36), potrivit topului "Doing Business 2016" publicat miercuri de Banca Mondiala.

In urma Romaniei se afla state precum Bulgaria (38), Croatia (40), Ungaria (42), Italia (45), Rusia (51), Turcia (55) si Grecia (60).
Romania se afla alaturi de China, Franta si Grecia printre tarile care au redus nivelul impozitarii muncii si al contributiilor obligatorii. Astfel, Romania a redus contributiile pentru asigurarile sociale suportate de angajatori, de la 20,8% la 15,8%, din octombrie 2014.

De asemenea, Romania este mentionata pentru introducerea obligativitatii registrului electronic pentru licitatii si pentru imbunatatirea prevederilor referitoare la respectarea contractelor in timpul insolventei si a probabilitatii de succes a reorganizarii.
Tot in privinta insolventei, Romania a simplificat procedurile si a limitat la trei ani perioada de implementare a planului de reorganizare. Romania se afla pe locul 45 din 189 in privinta usurintei de a incepe o afacere, pe 105 in ceea ce priveste obtinerea autorizatiilor de constructii, pe 133 in cazul accesului la electricitate si pe 64 in cel al inregistrarii proprietatilor, scrie MEDIAFAX.

Singapore s-a mentinut pe prima pozitie in topul Doing Business, urmata de Noua Zeelanda, Danemarca, Coreea de Sud si Hong Kong. Top 10 este completat in ordine de Marea Britanie, SUA, Suedia, Norvegia si Finlanda. Germania este pe locul 15, Franta pe 27, iar Spania pe 33.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.