Ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, a declarat, sambata, la Gura Humorului (Suceava), ca exercitiul financiar european 2014-2020 este unul ”dureros” prin prisma sumei ce va trebui absorbita, in conditiile in care in vechea programare, 2007-2013, s-au absorbit 12,8 miliarde de euro din 19.

”Ne asteapta un exercitiu 2014-2020 dureros prin prisma sumei pe care trebuie sa o absorbim”, a declarat Marius Nica, intr-o conferinta de presa.

El a adaugat ca in cadrul discutiilor pe care le va avea in continuare pe acest subiect se va pune accent pe masurile de simplificare, de debirocratizare.

Ministrul a mai spus ca a initiat discutii la Ministerul de Finante ca pana la sfarsitul anului sa existe o simplificare pentru proiecte cu valori mici. Astfel, urmeaza sa fie modificata HG 28/2008 privind aprobarea continutului-cadru al documentatiei tehnico-economice aferente investitiilor publice, precum si a structurii si metodologiei de elaborare a devizului general pentru obiective de investitii si lucrari de interventii prin care sa nu mai fie obligatoriu studiul de fezabitate in cazul proiectelor mici.

El a afirmat ca primarii se intreaba de ce sa dea 15.000 de euro unei firme pentru un studiu cand valoarea proiectului este de 100.000 de euro si cand se poate merge pe o varianta simplificata pe care si Comisia Europeana o sustine.

”Pana la sfarsitul anului, pentru anumite tipuri de investitii, in functie de cum ne vom intelege cu Ministerul de Finante sa eliminam obligativitatea acestui HG si sa vedem pana unde putem simplifica procedurile pentru investitiile mari”, a spus Nica. El a mai declarat ca tot pana la sfarsitul anului isi doreste sa existe un instrument electronic de depunere a proiectelor.

”Avem atata experienta si expertiza in IT si aproape ca este rusinos ca beneficiarii inca trebuie sa vina cu documentele in numar foarte, foarte mare la autoritatile de management si organismele intermediare”, a spus Nica. Ministrul Fondurilor Europene a mai spus ca din cele 19 miliarde de euro alocate Romaniei pe finantarea 2007-2013, excluzand fondurile pentru Ministerul Agriculturii, s-au facut plati interne catre beneficiari de 12,8 miliarde de euro.

Citeste si:
Cseke Attila: Cea mai mare provocare, în 2022, absorbția fondurilor...
Cseke Attila: Cea mai mare...

”Avem un procent de 64 la suta conform sumelor pe care le avem in casa, iar pana la sfarsitul anului cu siguranta vom ajunge la 70 la suta. Diferenta o face din pacate infrastructura de transport unde nu suntem in cea mai fericita situatie”, a spus ministrul.

El a precizat ca la fazare raman proiectele de infrastructura. ”Aici e principala miza a acestui minister. Ca pana in luna decembrie, proiectele din sectorul de transporturi care nu se finalizeaza sa avem acceptul Comisiei Europene pentru a fi continuate din finantarea 2014-2020. De asemenea si din sectorul de apa si deseuri”, a spus Nica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.