Banca Comerciala Romana (BCR) considera ca "nicio instanta nu poate elimina dintr-un contract de credit referirile cu privire la dobanda", insa banca se va "plia" pe decizia ICCJ si va avea discutii cu clientii care au castigat procesul privind dobanda variabila, afirma un director regional din BCR.

BCR, care a pierdut definitiv la Inalta Curte de Casatie si Justitie procesul intentat de 200 de clienti care au contestat dobanda variabila stabilita unilateral de banca, considera ca nicio instanta de judecata nu poate elimina dintr-un contract de credit prevederile referitoare la dobanda, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Nu as vrea sa comentez foarte mult decizia Curtii, insa practic pozitia bancii este ca nicio instanta de pe lumea asta nu poate elimina dintr-un contract de credit referirile cu privire la dobanda", a afirmat, vineri, intr-o conferinta de presa sustinuta la Ploiesti, Nicolae Circiumarescu, director regional in cadrul BCR.

Circiumarescu a explicat ca BCR asteapta ca ICCJ sa formuleze hotararea, iar in baza prevederilor exacte ale acesteia banca se va "plia" pe decizia judecatorilor Curtii Supreme.

El a precizat ca BCR va intra in discutii, cel mai probabil, cu fiecare dintre clientii care au intentat si au castigat acel proces.

"Pentru acei 200 de clienti care au intentat proces bancii (..) practic asteptam, ca banca, formularea exacta a deciziei instantei, pentru ca informatiile aparute in presa nu au avut ca temei redactarea hotararii de catre Inalta Curte. Vom vedea practic, plecand de la modalitatea in care instanta va hotari ce e de facut, evident ca ne vom plia imediat pe ceea ce a stabilit instanta. (…) Probabil, asa cum s-a intamplat si in cazuri anterioare, probabil ca Inalta Curte va determina banca sa intre in negocieri cu clientii tocmai pentru a stabili practic dobanda aplicabila creditelor pe indicatori transparenti, obiectivi. Practic, credem ca cu acei clienti, la momentul respectiv, in momentul in care vom avea pozitia finala a Inaltei Curti, vom intra in discutii particulare", a spus Nicolae Circiumarescu.

Citeste si:
BCR a luat atitudine în urma afirmațiilor controversate făcute de...
BCR a luat atitudine în urma...

El a explicat ca dobanda de referinta variabila modificata unilateral de banca, contestata in instanta si considerata de ICCJ drept abuziva, "este o dobanda pe care banca a aplicat-o in trecut, in perioada 2008-2009, pana la aparitia ordonantei 50, care dobanda de referinta variabila era o dobanda pe care banca o fixa si o comunica lunar clientilor".

"Practic acea dobanda de referinta variabila noi nu o mai avem in cadrul contractelor noastre incepand din 2010. Nu e cazul de asa ceva. Toti cei 200 de clienti sunt clienti care aveau credite contractate inainte de 2010", a spus directorul regional din cadrul BCR.

El a precizat ca, pentru ceilalti clienti ai bancii care au credite cu garantie in derulare, BCR a lansat un program prin care persoanele fizice pot renegocia cu banca conditiile de creditare. Astfel, clientii cu credite imobiliare pot beneficia de o dobanda de 4,95% pe an pentru o perioada de cinci ani, iar cei care au credite de nevoi personale cu ipoteca pot avea o dobanda de 5,95% pe an in primii cinci ani, dupa aceasta perioada fiind introdusa o dobanda variabila, care va fi calculata la Robor/Euribor/Libor la sase luni plus 3%, respectiv 4%.

Citeste si:
Membri ai clanului Cordunenilor ar fi vizați pentru camătă și...
Membri ai clanului...

Circiumarescu a precizat ca la nivelul BCR acest program este implementat de peste o luna, iar unii dintre clienti si-au renegociat deja creditele, obtinand astfel rate mai mici.

Directorul regional din cadrul bancii a adaugat ca peste 50.000 de clienti ai BCR sunt considerati eligibili pentru a beneficia de refinantarea acestor credite si ca, prin programul de refinantare, BCR renunta la venituri estimate la 200 de milioane de euro, mizand in schimb pe "retentia clientilor pe termen lung".

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis marti, irevocabil, ca dobanda de referinta variabila, modificata unilateral de banca, este abuziva, intr-un proces colectiv intentat BCR de peste 200 de clienti.

"Constata nulitatea absoluta partiala a clauzei privind dobanda, in partea privind dobanda de referinta variabila, precum si orice alta clauza care permite B.C.R. S.A. modificarea unilaterala a cuantumului dobanzii. Obliga pe parata B.C.R. S.A. sa modifice contractele incheiate cu reclamantii ca urmare a constatarii nulitatii absolute partiale a clauzei privind dobanda, precum si sa emita noi grafice de rambursare in urma acestei modificari", se arata in minuta deciziei de marti a instantei supreme.

Citeste si:
Directorul general al centralei nucleare Zaporojie, reținut de o...
Directorul general al...

Totodata, judecatorii instantei supreme au constatat caracterul abuziv si nulitatea absoluta a unei alte clauze, care permite BCR declararea scadentei anticipate a creditului, daca valoarea garantiilor constituite de consumator scade sub valoarea creditului ramas de plata.

Astfel, ICCJ a admis recursurile declarate de recurentii-reclamanti (clinetii bancii - n.r.) si a modificat decizia instantei anterioare in sensul ca "Admite exceptia autoritatii de lucru judecat si respinge cererea de constatare a caracterului abuziv, de constatare a nulitatii absolute a clauzei indicate in petitul 1.1, precum si celelalte capete de cerere formulate in principal si in subsidiar in legatura cu aceasta clauza (petitele 2, 3.1, 4 si 5), pentru contractele nr. 678 din 19 iunie 2007, nr. 765 din 8 martie 2006 si 2008691448 din 4 septembrie 2008, constatand autoritate de lucru judecat".

Citeste si:
Camion cu lemne pentru școală, descărcat la pensiunea directorului
Camion cu lemne pentru...

Decizia este irevocabila, astfel ca banca este obligata sa modifice contractele incheiate cu reclamantii.

"Am infrant BCR in primul dosar colectiv privitor la clauzele abuzive. Irevocabil. Azi se fac fix 5 ani fara 5 zile de la demararea acestui dosar", scria avocatul Gheorghe Piperea, care i-a reprezentat pe reclamanti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.