Aproape 2.000 de salariati si fosti angajati ai TVR asteapta verdictele la Curtea de Apel Bucuresti pentru cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale, in procese prin care vor sa li se majoreze salariile de baza cu indicii de crestere a preturilor de consum, comunicati de INS.

Aceasta cifra a fost comunicata, joi, de Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind, intr-un comunicat remis MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, starea economica precara a Societatii Romane de Televiziune (SRTv) este consecinta "accentuarii politizarii TVR", iar "exercitiul administrarii SRTv, asumat de un partid sau altul, s-a materializat intr-un management politic". "Pe fondul presiunilor politice si al deteriorarii situatiei financiare, alaturi de publicul telespectator, salariatii au avut de suferit cel mai mult. Practic, salariile lor au fost inghetate, fiind vaduvite de indexarile garantate de Contractele colective de munca", spune MediaSind.

Conform comunicatului, la initiativa sindicatelor afiliate MediaSind din SRTv - Sindicatul 2002 din SRTv si Sindicatul Lucratorilor din Domeniul Audiovizual TV-R SIND - "au fost solicitate in justitie aceste drepturi banesti, pe care administratia TVR a refuzat, ani la randul, sa le acorde angajatilor sai".

Astfel, Tribunalul Bucuresti a recunoscut, pe 9 octombrie, pentru 233 de salariati/ fosti salariati ai SRTv dreptul acestora asupra creantei istorice reprezentand diferentele salariale rezultate in urma majorarii salariilor de baza cu indicii preturilor de consum comunicati de Institutul National de Statistica aferenti anilor 2008 - 2011 si primului trimestru al anului 2012, conform Contractului colectiv de munca incheiat la nivelul TVR pe anii 2010 - 2012. De asemenea, instanta a obligat TVR la plata catre reclamanti a sumei de 21.800 de lei, reprezentand cheltuieli de judecata, onorariu de avocat. Decizia Tribunalului Bucuresti in acest dosar nu este insa definitiva si poate fi atacata cu apel in 10 zile de la comunicare, care se va depune la Tribunalul Bucuresti, potrivit informatiilor disponibile pe portalul instantelor de judecata.

Citeste si:
Guvernul, obligat de CAB să organizeze alegeri la Primăria...
Curtea de Apel București...

Pe de alta parte, cei mai multi salariati ai TVR - aproximativ 1.100 de persoane - sunt reprezentati in instanta de Sindicatul pentru Unitatea Salariatilor TV din TVR (SPUSTV), principalul sindicat din Televiziunea Romana. Aceste alte procese aflate pe rolurile instantelor au tot obiectul majorarii salariilor lor de baza cu indicii de crestere a preturilor de consum, comunicati de INS. Pe de alta parte, exista si angajati sau fosti angajati ai TVR care au dat in nume personal in judecata televiziunea publica, cerand acelasi lucru.

"Noi avem un dosar mare, cu 720 de angajati, si avem mai multe procese de cate zece angajati. Cu totul si cu totul avem undeva spre 1.100 de membri de sindicat care au dat in judecata Televiziunea Romana. Pana in momentul de fata, decizii definitive s-au dat doar in patru procese de cate 10 angajati, trei au fost castigate si la Curtea de Apel, iar unul a fost piedut", a declarat Dragos Bocanaciu, presedintele SPUSTV, contactat joi de agentia MEDIAFAX.

Citeste si:
Modificări în Codul Muncii. Când nu pot fi concediați angajații
Modificări în Codul Muncii....

In cazul dosarului cu 720 de salariati ai SRTv, Tribunalul Bucuresti a admis, in martie 2015, cererea de chemare in judecata si a dispus obligarea Televiziunii Romane la majorarea salariilor de baza ale acestora incepand cu 7 aprilie 2012, cu indicii preturilor de consum comunicati de INS aferenti anilor 2008-2011 si primul trimestru al anului 2012. Decizia instantei in acest caz nu este insa definitiva.

"Am castigat, dar institutia a facut apel, iar data apelului nu a fost stabilita inca", a explicat Dragos Bocanaciu.

Pe de alta parte, in privinta procesului pierdut definitiv, in conditiile in care alte trei procese care vizau aceleasi spete au fost castigate definitiv, Dragos Bocanaciu a precizat ca SPUSTV va incerca sa schimbe hotararea negativa la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO).

"Apelul pierdut va fi inaintat la CEDO. Dosarele care vor fi pierdute la apel - speram noi sa fie cat mai putine - vor fi inaintate la CEDO. Noi (SPUSTV, n.r.) am inaintat aceasta speta si celor de la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, in ideea ca mi se pare o discriminare ca, in interiorul aceleiasi institutii, unii (angajati, n.r.) sa beneficieze de o decizie, iar altii nu, in conditiile in care practic in fata legii toti ar trebui sa fim egali. Si daca legea se aplica unor persoane, ar trebui aplicata tuturor din acelasi grup social sau profesional. Dar, in fine, traim in Romania si aceasta justitie de multe ori ne ofera situatii bizare", a spus Dragos Bocanaciu.

Citeste si:
Rolul culturii organizaționale - 4 abordări inteligente
Rolul culturii...

El a precizat ca in acest sens, SPUSTV discuta deja cu un avocat pentru reprezentarea la CEDO a angajatilor TVR care pierd procesele de indexare a salariilor lor, in instante din Romania.

"E o intreaga ciudatenie cu sistemul asta legislativ din Romania, pentru ca nu inteleg cum aceleasi dosare, aceleasi spete, aceleasi documente, aceleasi situatii sunt judecate diferit in functie de completele de judecata, in functie de judecatori. Este bizar", a spus Bocanaciu.

De asemenea, Dragos Bocanaciu a subliniat ca pentru toti cei aproximativ 1.100 de salariati, membri de sindicat, pe care ii reprezinta in instanta SPUS TV, acest sindicat a suportat peste 65% din costul procesului. "Si, spre deosebire de alte procese (in care angajati si fosti angajati ai TVR sunt reprezentati de alte sindicate decat SPUSTV, n.r.), avocatul sindicatului nostru nu percepe onorariu de succes, pentru ca nu mi se pare corect ca sa se imbogateasca sindicatul sau altcineva de pe urma oamenilor", a mai afirmat Bocanaciu.

Citeste si:
Turcan: Diminuarea subvenției pentru asigurările sociale nu...
Turcan: Diminuarea subvenției...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.