Presedintele Rezervei Federale (Fed) a SUA, Janet Yellen, este cel mai influent lider la nivel mondial, potrivit unui top realizat anual de Bloomberg, care reuneste 50 de personalitati din lume in care presedintele american Barack Obama ocupa abia pozitia a sasea, iar Papa Francisc locul 31.

Motto-ul lui Yellen este "Keep Calm and Carry On" (pastreaza-ti calmul si continua n.r.). Yellen, in varsta de 69, si-a petrecut primul an si jumatate din mandatul sau la sefia Fed pregatind banca centrala americana pentru prima majorare de dobanzi din ultimul deceniu. Sefa Fed a incheiat programul extrardinar de achizitii de obligatiuni al institutiei, care a avut rolul de stimulare a cresterii economiei americane, si a pregatit terenul pentru inasprirea politicii monetare prin schimbari subtile si atent calibrate.

Intre personalitatile selectate in acest an de Bloomberg se numara oameni de afaceri, sefi de companii, lideri de state si formatori de opinie, un grup divers de oameni care au in comun succesul extraordinar obtinut, recent sau pe parcursul timpului, intr-un anumit domeniu. Pe locul al doilea in clasament se afla presedintele chinez Xi Jinping. Dupa o vara plina de turbulente pe piata financiara chineza, care au agitat majoritatea burselor la nivel mondial, lumea financiara asteapta ca Xi si colegii sai din Partidul Comunist sa arate ca au in continuare capacitatea de a conduce a doua mare a economie a lumii.

Xi este urmat in top de directorul general al Apple, Tim Cook. De cand a preluat conducerea Apple, in 2011, capitalizarea de piata a companiei s-a dublat, rezervele de capital au crescut, iar influenta producatorului iPhone a continuat sa se mareasca.

Primele 10 pozitii sunt completate in ordine de Larry Fink (co-fondatorul BlackRock), Warren Buffet (presedintele Berkshire Hathaway), presedintele american Barack Obama, Carl Ichan (presedintele Icahn Enterprises), Lloyd Blankfein (CEO, Goldman Sachs), cancelarul german Angela Merkel si Reid Hoffman (co-fondatorul LinkedIn).

Bloomberg apreciaza reusita presedintelui Obama (locul 6 in top) in incheierea acordului cu Iranul, care ar putea relansa relatiile acestui stat cu lumea afacerilor internationale pentru prima oara intr-o generatie, precum si eforturile sale continue in combaterea schimbarilor climatice.

Citeste si:
Morgan Stanley: Rusia ar putea intra în default în stil Venezuela...
Morgan Stanley: Rusia ar...

Europa este o uniune cu un vid de leadership ocupat de cancelarul german Angela Merkel, plasata pe locul 9 in clasament. Acest fapt s-a vazut clar in timpul crizei datoriilor Greciei si mai recent in dezbaterile legate de imigranti si refugiati, noteaza Bloomberg.

Intre personalitatile incluse in clasamentul celor mai influenti lideri mai figureaza directorul general al JP Morgan Chase, Jamie Dimon, aflat pe locul 11, presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi (locul 14), presedintele FMI, Cristine Lagarde (locul 38) si ministrul britanic de Finante, George Osborne (locul 45).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.