E.ON Energie Romania a anuntat, vineri, ca societatea de termoficare Colterm Timisoara are datorii de peste 12 milioane de lei, acesta fiind motivul pentru care a fost oprita furnizarea de gaze catre societate, ceea ce a dus la oprirea apei calde pentru peste 65.000 de abonati din oras.

Furnizorul de gaze pentru societatea de termoficare a municipiului Timisoara, Colterm, E. ON Energie Romania, a anuntat, vineri, ca aceasta societate are datorii de peste 12 milioane de lei, din care zece milioane de lei reprezinta datorii restante, astfel ca din aceasta cauza a fost oprita furnizarea de gaze catre Colterm si, implicit, furnizarea apei calde in oras, transmite corespondentul MEDIAFAX.

”Societatea Colterm SA din Timisoara a acumulat datorii semnificative fata de E.ON Energie Romania, ca urmare a neachitarii contravalorii gazelor naturale consumate. La acest moment, valoarea totala a acestor datorii depaseste 12,6 milioane de lei, din care 10 milioane de lei reprezinta datorii restante. Intrucat obligatiile de plata asumate de catre Colterm S.A. prin contractul de furnizare a gazelor naturale incheiat cu societatea noastra nu au fost indeplinite, E.ON Energie Romania a fost nevoita sa sisteze in cursul zilei de joi, 1 octombrie, alimentarea cu gaze naturale a punctelor de consum apartinand societatii de termoficare", arata reprezentantii E. ON Energie Romania.

De asemenea, E. ON Energie Romania a adaugat ca si-a indeplinit toate obligatiile contractuale asumate fata de Colterm S.A. si, in calitate de furnizor de gaze naturale, a transmis ”numeroase notificari prin care a solicitat plata datoriilor, ultima dintre acestea fiind transmisa in 24 septembrie 2015”.

La randul sau, primarul Timisoarei, liberalul Nicolae Robu, spune ca si Guvernul este vinovat pentru faptul ca timisorenii au ramas fara apa calda deoarece, in trecut, nu a virat la timp subventiile, astfel ca s-a ajuns la o datorie catre furnizori.

"De ce s-a ajuns aici? Sa nu uitam, la inceputul mandatului meu, compania Colterm si Regia Autonoma de Transport Timisoara erau in faliment. Nedeclarat, dar cifric. Am luat masuri pentru a salva aceste structuri extrem de importante pentru cetatenii Timisoarei. Datoriile erau uriase, am obtinut compensari pentru o buna parte din datorii, dar nu pentru toate. Guvernul a creat facilitati pentru cetateni, dar nu a venit cu bani sa le acopere. Nici Guvernul nu a dat Colterm subventiile pentru a sustine cu pretul la abonat din vigoare, nici Executivul Primariei de atunci (din vechiul mandat - n.r.) nu a virat sumele catre Colterm ca subventie. Cu masurile luate am salvat de la faliment cele doua structuri", a spus Nicolae Robu.

Citeste si:
Cum gestionezi datoriile afacerii tale într-un mod inteligent
Cum gestionezi datoriile...

Edilul a anuntat ca, in cursul zilei de vineri, s-a virat catre E.ON Energie Romania suma de 3,5 milioane de lei si ca spera sa se reia furnizarea de gaze naturale pentru Colterm.

”In mod surprinzator fata de atitudinea avuta altadata si in mod abrupt fara instiintari prealabile de fermitate dusa pana la acest nivel E. ON a decis sa intrerupa furnizarea de gaz. Eu sper ca dupa aceasta virare de 3,5 milioane de lei, E. ON va relua furnizarea de gaz”, a mai spus Nicolae Robu.

Intrebat cine se face vinovat de aceasta situatie, Nicolae Robu a spus ca va face o analiza si va cere demisia celor vinovati, scrie MEDIAFAX.

"Eu voi face o analiza, sa vad daca este imputabil ce s-a intamplat cuiva din conducerea Colterm. Si, daca concluzia va fi ca e cineva vinovat, atunci voi cere demisia respectivei persoane. Eu nu pot demite pe nimeni, primarul nu conduce Colterm. Colterm este o societate comerciala, are un consiliu de administratie. Vinovat nu poate fi (directorul - n.r.) pentru ca nu a platit toate datoriile", a precizat primarul Timisoarei.

Citeste si:
România are cele mai mari creșteri de preț la gaze și energie...
România are cele mai mari...

De asemenea, ministrul pentru Societatea Informationala, Sorin Grindeanu, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa sustinuta la Timisoara, ca va solicita Guvernului Romaniei sa acopere o parte din datoriile Colterm catre E. ON, desi aceasta este responsabilitatea administratiei locale.

”O sa incerc, sa vedem in perioada urmatoare daca vom putea sa platim o suma de bani ca si Guvern, desi nu e datoria Guvernului. S-au tot facut plati de-a lungul timpului care, daca nu ma insel, adunate au fost la 150 de milioane de lei de la Guvern spre Colterm pentru a se stinge datorii istorice. Ma intereseaza in acest moment sa putem sa rezolvam cat de repede se poate aceasta situatie nefericita. Treaba mea e sa incerc sa gasesc o solutie. Lucrurile acestea se pot face prin hotarari de guvern. Responsabilitatea in schimb, in acest moment, este la administratia locala. Numai ca nu ma intereseaza sa gasim vinovatul, ci sa gasim o rezolvare a situatiei”, a spus Grindeanu.

Citeste si:
Românii plătesc cu până la 25% în plus la gaze și 15% la curent,...
Românii plătesc cu până la...

Compania de termoficare din Timisoara, Colterm SA, a intrerupt, joi seara, furnizarea apei calde in municipiu dupa ce E.On Gaz a sistat alimentarea cu gaze naturale a societatii din cauza unor datorii, reprezentantii Colterm sustinand ca vineri se va face o plata, iar problema se va remedia.

Potrivit unui comunicat de presa transmis, joi seara, de reprezentantii Colterm SA, furnizarea apei calde a fost oprita in intreg orasul, incepand cu ora 17.00.

"In data de 1 octombrie 2015, E.On Gaz a decis sistarea furnizarii gazelor naturale pentru Compania Locala de Termoficare Colterm S.A., incepand cu ora 17.00, ceea ce inseamna oprirea furnizari apei calde de consum in municipiul Timisoara si imposibilitatea furnizarii caldurii"
, se arata in comunicat.

Reprezentantii Colterm spuneau ca furnizarea gazelor a fost sistata in conditiile in care plafonul datoriei nu a fost atins.

Citeste si:
Ucraina va cumpăra gaze în comun cu ţările Uniunii Europene
Ucraina va cumpăra gaze în...

"Acest lucru l-au facut (reprezentantii companiei de gaze - n.r.) in contextul in care, in prezent, avem credit furnizor care nu a fost depasit, adica un plafon al datoriei care nu a fost atins. In prezent, datoriile nostre catre furnizorul de gaz au ajuns la jumatate fata de perioada similara a anului trecut", se mai arata in comunicat.

De asemenea, Colterm preciza ca, "din aceasta dupa-amiaza, timp de cateva ore, echipele nostre au facut tot posibilul pentru a porni furnizarea agentului termic cu combustibil alternativ, care este pacura", insa din cauza "consumului redus de agent termic al orasului cazanele care functioneaza cu combustibil alternativ nu pot fi pornite".

Reprezentantii Colterm mai anuntau ca, in cursul zilei de vineri, se va face o plata catre furnizorul de gaz si in cel mai scurt timp va fi reluata si furnizarea agentului termic, dar nu au precizat care este cuantumul datoriilor catre E. On Energie Romania.

Compania de termoficare Colterm are peste 65.000 de abonati in Timisoara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.