Cresterea productivitatii angajatilor si optimizarea costurilor unei companii reprezinta principalele provocari ale oricarui manager care isi doreste sa conduca o afacere de succes. Insa productivitatea angajatilor se afla in stransa legatura cu motivatia acestora la locul de munca, iar lucrurile sunt mai complicate decat ai putea crede la prima vedere.

Un angajat bine platit nu este intotdeauna si un angajat motivat si productiv, insa, asa cum o veche zicala spune ca „dragostea trece prin stomac”, si „dragostea de munca trece prin portofel”. Dar nu se opreste acolo!

Fii un lider democratic!

Nu exista o reteta clara si de succes cu privire la cea mai buna modalitate de a conduce o afacere. Spre exemplu, un lider autoritar ia deciziile mult mai repede decat un lider de tip „laissez-faire” sau un lider democratic, iar un astfel de stil se potriveste in relatia cu angajatii cu un nivel profesional scazut. Insa, daca lucrezi alaturi de oameni cu experienta in domeniu si cand deciziile pe care trebuie sa le iei sunt complexe, cea mai eficienta si motivanta atitudine din partea managerului este cea democratica, dupa cum subliniaza site-ul beta.tutor2u.net.


Lauda-i de fiecare data cand au rezultate bune!

Fiecare angajat doreste sa fie laudat si sa simta ca efortul sau este apreciat de catre colegi si, mai ales, de catre manageri. Lauda devine, astfel, una dintre cele mai usoare metode de motivare de care dispune un lider in cadrul unei companii. Mai mult decat atat, lauda angajatul pentru rezultate concrete si arata-i cu exactitate ce anume apreciezi la el in acel moment, conform eremedia.com . Daca o astfel de lauda vine in timpul unei sedinte, efectul este si mai mare. Insa, daca angajatul greseste, spune-i asta intre patru ochi, dar intr-un mod care sa nu para critic. Ai putea sa-l intrebi, de exemplu, cum crede ca ar fi putut rezolva diferit acea problema si subliniaza, cu argumente, dezavantajele metodei alese de el.


Ofera beneficii si bonusuri atractive in functie de performanta
Citeste si:
Cristina Cioran a rămas o mamă singură. Cine o ajută cu creșterea...
Cristina Cioran a rămas o...

Introducerea unor bonusuri pentru performanta poate duce, intr-un timp foarte scurt, la cresterea motivatiei angajatilor de a deveni mult mai performanti. Acestia vor incerca, in mod constant, sa-si depaseasca limitele. Pe langa bonusuri financiare, poti oferi vouchere de cumparaturi, bilete la teatru si film. In plus, le poti oferi angajatilor cate un abonament la o sala de sport, deoarece practicarea constanta a unei activitati sportive duce la imbunatatirea starii de sanatate si chiar la o crestere a motivatiei la locul de munca, dupa cum noteaza publicatia Chron.


Ofera angajatilor un spatiu de birouri placut amenajat

Daca exceptam orele de somn, un angajat petrece mai mult timp la birou decat in propria casa, de aceea modul de amenajare al spatiului de la locul de munca este foarte important pentru satisfactia profesionala a angajatului. Un angajat care vine cu placere la munca este un angajat motivat. Un spatiu mic, slab luminat, fara aer conditionat sau friguros pe timp de iarna este un loc de unde angajatii vor sa plece cat mai repede. In schimb, un spatiu generos, amenajat intr-un mod foarte prietenos, cultiva colaborarea intre angajati, inovatia si controlul fiecarui membru al unei echipe asupra propriului birou si are grija de confortul fizic si emotional al angajatilor, fapt ce te poate ajuta in mod decisiv la atragerea si pastrarea unor angajati foarte competenti, conform Cos.ro.


Ofera angajatilor cumputere performante

Un angajat care lucreaza la un computer de tip desktop sau un laptop poate deveni foarte frustrat, daca PC-ul pe care il foloseste este vechi si neperformant. In plus, nu-i poti pretinde sa lucreze rapid si eficient, daca este nevoit sa-si restarteze PC-ul din 10 in 10 minute. In schimb, un laptop performant reduce timpul de executie a sarcinilor si ii ofera angajatului mult mai multa satisfactie decat ai putea crede.
Citeste si:
5 pași esențiali pentru alegerea unei companii de împrumut online
5 pași esențiali pentru...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.