Consiliul Judetean Cluj cere insolventa Cluj Arena pentru datorii de peste 12 milioane lei, provenite din neplata unor impozite catre Primarie, seful CJ, Mihai Seplecan, declarand ca ”daca se intra in faliment, se sterge datoria”, iar stadionul va putea fi trecut in domeniul public.

Directorul societatii care administreaza stadionul, SC Cluj Arena SA, Radu Ratiu, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX ca insolventa este ceruta de Consiliul Judetean (CJ) Cluj, in urma unui raport al Curtii de Conturi, care a relevat ca societatea are datorii de peste opt milioane de lei rezultate din neplata unor impozite catre Primaria Cluj-Napoca, la care se adauga patru milioane lei penalitati.

Ratiu spune ca, in cazul in care se va declara insolventa, Consiliul Judetean Cluj va pierde orice drept de control asupra stadionului.

"CJ Cluj cere insolventa Cluj Arena dupa ce un raport al Curtii de Conturi a relevat faptul ca s-a inregistrat o datorie de 8,5 milioane de lei prin neplata unor impozite pe cladiri catre Primaria Cluj-Napoca in perioada 2011 - 2014, la care se adauga patru milioane de lei penalitati. Noi credem ca insolventa este cea mai proasta solutie, pentru ca, daca se decide asa ceva, stadionul va fi condus de un administrator special, iar CJ va pierde orice drept de control asupra Cluj Arena. In opinia noastra, CJ Cluj ar trebui sa achite acea datorie sau sa ne returneze sumele din TVA incasate in urma construirii arenei, care se ridica la 9 milioane de lei, iar cu acesti bani am plati datoria principala. O alta varianta ar fi majorarea de capital a societatii”, a spus Ratiu.

Acesta a subliniat ca societatea pe care o conduce, ale carei actiuni sunt detinute in proportie de 90 % de Consiliul Judetean Cluj, nu a achitat impozitul pe cladiri la Primaria Cluj-Napoca de la infiintarea stadionului Cluj Arena, din anul 2011, deoarece ”nu s-a considerat firesc sa se faca acest lucru”.

”Este o interpretare a legii, am considerat ca nu este firesc sa se plateasca impozit la Primarie, fiind vorba despre cladiri aflate in patrimoniul privat al judetului Cluj, unde se desfasoara activitati sportive. Noi cu CJ Cluj avem un contract de participatiune, in care se stipuleaza ca ei vin cu imobilul si noi cu exploatarea. Noi nu puteam plati impozit pe cladire si nici nu puteam inregistra in evidenta contabila valoarea terenului aferent, pentru ca nu suntem proprietari. Nu avem nici macar drept de folosinta a cladirii, iar in ceea ce priveste terenul nu avem niciun document de la CJ Cluj legat de vreun drept”, a subliniat directorul Cluj Arena, care a adaugat ca raportul Curtii de Conturi a fost contestat.

Citeste si:
Enigma din Sectorul 4: Bolarzi albi noi, înlocuiți după câteva...
Enigma din Sectorul 4:...

Radu Ratiu a mentionat ca, in momentul de fata, activitatea Cluj Arena se desfasoara normal, au loc incasari in urma evenimentelor organizate, dar nu se stie ce se va intampla in perioada urmatoare. ”Cei de la CJ Cluj vor lua o decizie privind situatia Cluj Arena in 15 octombrie”, a mai spus Ratiu.

La randul sau, presedintele Consiliului Judetean Cluj, Mihai Seplecan, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX ca, in opinia sa si a unor specialisti, cea mai buna solutie in cazul Cluj Arena este insolventa.

"Nu putem pur si simplu sa alocam 12 milioane de lei din banii judetului pentru a plati aceste datorii. Pentru rezolvarea situatiei de la Cluj Arena, cea mai buna solutie este insolventa, pentru ca daca se intra in faliment, se sterge datoria. Luam stadionul si il trecem in domeniul public, nu se mai platesc impozite la Primarie si vom crea o directie in cadrul CJ pentru administrarea stadionului”, a spus Seplecan.

Citeste si:
Ce taxe se scumpesc începând cu 1 august
Ce taxe se scumpesc începând...

Cluj Arena, care are o capacitate de peste 30.000 de locuri, a fost inaugurat in octombrie 2011, in prezenta fostului premier Emil Boc si a fostului ministru al Dezvoltarii, Elena Udrea, investitia, suportata din fonduri judetene si guvernamentale, ridicandu-se la peste 35 de de milioane de euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.