Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca, desi Guvernul nu mai are nevoie de niciun imprumut de la Fondul Monetar International (FMI), un nou acord de tip preventiv "este bun", pentru "cine stie ce o veni in Europa sau in lume, vreo criza financiara".

"Este un subiect important, pe care il voi discuta intai la coalitia de guvernare, dupa aceea sa-l discutam si cu restul partidelor din opozitie, pentru ca orice acord, daca se va incheia, se va incheia pe un termen mai lung, si cu presedintele Romaniei si decizia trebuie sa fie una politica a tuturor fortelor politice", a declarat premierul Victor Ponta, intrebat de jurnalisti despre posibila incheiere a unui nou acord, de tip preventiv, cu FMI.

Premierul a adaugat ca Guvenul "nu mai are de dat niciun dolar catre FMI" si ca nu mai are nevoie de "niciun dolar imprumut de la FMI", dar un acord cu institutiile financiare internationale, intr-o regiune "atat de tulburata in care doar Romania merge foarte bine", este bun. "Conteaza in primul rand o decizie politica, dupa care ne apucam de negociat", a spus Ponta, adaugand ca Romaniei nu ii trebuie linie de finantare si ca acesta ar fi un acord prevenitv pentru "cine stie ce o veni in Europa sau in lume, vreo criza financiara" si in al doilea rand pentru reforme structurale pe care premierul vrea sa le continue.

Ponta a mai spus ca, dupa ce va avea acordul de principiu al liderilor politici, se vor stabili si conditiile concrete pentru un nou acord cu FMI, scrie MEDIAFAX. "Probabil ca punctele de vedere sunt destul de apropiate, e vorba de asumare a tuturor fortelor politice a unui asemenea nou acord", a precizat Ponta.

Romania va cere in mod oficial FMI, in acest an, incheierea unui nou acord de imprumut, iar negocierile se vor concentra pe implementarea de reforme structurale si nu pe deficitul bugetar, a declarat marti ministrul de Finante Eugen Teodorovici, transmite Reuters.

Economia Romaniei a fost sustinuta din 2009 de o serie de acorduri de finantare cu FMI si Comisia Europeana, iar ultimul dintre acestea s-a incheiat in aceasta luna. "In mod sigur vom solicita oficial FMI, in acest an, sa incepem negocierile pentru un nou acord. Un acord cu FMI poate exista fara participarea Comisiei Europene, sunt acorduri diferite", a spus Teodorovici.

Citeste si:
A început armistițiul temporar dintre Israel și Hamas. Care sunt...
A început armistițiul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.