Aproximativ 200 de angajati ai Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare (RAAN) protesteaza, luni, in fata platformei Romag Termo din localitatea Halanga, nemultumiti ca nu si-au primit salariile restante, iar traficul pe DN 67 este blocat, intrucat ei traverseaza in mod repetat soseaua.

Protestul angajatilor RAAN a inceput, luni, in jurul orei 8.00, cand aproximativ 200 de salariati care urmeaza sa fie disponibilizati incepand cu 1 octombrie au inceput sa traverseze, in mod repetat, trecerea de pietoni din dreptul platformei Romag Termo din localitatea Halanga, pe DN 67, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Oamenii au huiduit, au facut zgomot cu vuvuzelele si au cerut salariile restante din luna mai. In zona au fost chemati zeci de jandarmi, care au incercat sa ii convinga pe protestatari sa renunte la actiune, fortele de interventie imbrancindu-se cu salariatii nemultumiti.

Angajatii RAAN au strigat "Nu plecam, nu plecam!" si au cerut din nou sa stea de vorba cu prefectul judetului, Nicolae Draghiea, care sa ii lamureasca cu privire la data la care vor primi banii.

La sfarsitul saptamanii trecute, prefectul judetului Mehedinti, Nicolae Draghiea, le-a transmis protestatarilor, prin intermediul liderilor de sindicat, sa formeze o delegatie care sa mearga la Prefectura Mehedinti, dar acestia refuza, cerand ca prefectul sa vina in multime sa stea de vorba cu ei.

Pe durata protestului, circulatia rutiera intre Drobeta Turnu Severin si Targu Jiu este deviata in localitatea Brosteni (DN 67) catre Strehaia - DN 6 - Drobeta Turnu Severin.

Si saptamana trecuta, zeci de angajati ai Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare au protestat in fata platformei Romag Termo din localitatea Halanga, nemultumiti ca reprezentantii Prefecturii nu au discutat cu ei despre restantele salariale, ei blocand DN 67 intrucat au traversat repetat cele patru benzi.

Atunci, angajatii RAAN spuneau ca au aflat ca Guvernul a alocat suma de 25 de milioane de lei companiei, contravaloarea ultimei transe de apa grea care va fi preluata de stat de la RAAN, banii inca nu au ajuns in Trezoreria Drobeta Turnu Severin, iar salariatii se temeau ca suma respectiva va fi folosita pentru achizitia de carbune si materie prima necesara incalzirii orasului in aceasta iarna, si nu pentru plata salariilor restante.

Citeste si:
Femeie de 63 de ani, judecată pentru că vindea canabis, în Mehedinți
Un tânăr de 29 de ani, trimis...

Protestele salariatilor de la RAAN au inceput in 13 iulie, de atunci avand loc mai multe actiuni pe platformele Romag Prod si Romag Termo, precum si mai multe marsuri.

Conform actelor normative aprobate de Guvern, RAAN ar urma sa se inchida controlat, iar angajatii ar urma sa primeasca pana la 24 de salarii medii pe economie.

Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare, care este unicul furnizor de agent termic pentru municipiul Drobeta Turnu Severin, prin platforma Romag Termo, a reziliat contractul de furnizate a agentului termic in Drobeta Turnu Severin, in 17 februarie 2015, iar conform actului, apa calda si caldura urmeaza au fost oprite in municipiu de la sfarsitul lunii august.

Inchiderea controlata a RAAN inseamna disponibilizarea majoritatii salariatilor, care ar urma sa primeasca, in functie de vechime, pana la 24 de salarii medii pe economie, drept plata compensatorie.

Citeste si:
RAAN intra in faliment. Borza, propus lichidator judiciar
RAAN intra in faliment....

RAAN a intrat in insolventa in septembrie 2013, avand datorii de 680 de milioane de lei. In perioada insolventei, compania a mai acumulat datorii de peste 70 de milioane de lei.

Pe lista creditorilor intocmita de administratorul judiciar al RAAN la momentul declansarii procedurii de insolventa se aflau peste 300 de societati comerciale, dar si institutii publice si administratii locale si banci care au avut relatii contractuale cu RAAN.

Inainte de intrarea in insolventa, RAAN avea aproape 2.700 de angajati, acum numarul acestora fiind de 2.400. Peste 2.000 de angajati ai RAAN ar urma sa fie disponibilizati, in doua etape, pana in 31 martie 2016, potrivit unui document al Adunarii creditorilor RAAN, care a aprobat planul de disponibilizari intocmit de catre administratorul special al companiei.

Astfel, potrivit documentului, 1.525 de salariati ar urma sa fie disponibilizati in 1 octombrie 2015, iar alti 520, in etapa a doua, in 31 martie 2016. Acelasi document arata ca salariatii disponibilizati ar urma sa primeasca indemnizatie de somaj si venit de completare.

Citeste si:
Cum poți crește coeziunea dintre angajați pe termen lung – 4...
Cum poți crește coeziunea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.