Autoritatile din Grecia vor relua saptamana viitoare negocierile cu creditorii tarii, intrerupte cu o luna inainte de alegeri, obiectivul discutiilor fiind finalizarea cu succes si la timp a primei evaluari a reformelor, transmite Kathimerini.

Discutiile se vor concentra pe bugetul anului 2016, cele doua parti pornind de pe pozitii diferite, in conditiile in care creditorii considera ca este nevoie de noi masuri fiscale.

Cele mai dificile probleme vor fi insa reformele majore, in domeniul sistemului de asigurari sociale, recapitalizarea bancilor si reforme structurale care vor afecta mari parti ale economiei si societatii.

Oficiali guvernamentali au declarat ca expertii tehnici ai creditorilor vor sosi la Atena saptamana viitoare pentru a analiza datele fiscale.

In privinta tintelor fiscale, oficialii guvernamentali sustin ca acestea pot fi indeplinite, in timp ce creditorii sunt ingrijorati ca masurile aprobate de Parlament nu sunt aplicate corect si ar putea necesita noi interventii. Potrivit Ministerului de Finante, dupa aplicarea masurilor votate de Parlament in luna august este foarte probabil sa fie indeplinita sau depasita tinta de deficit bugetar. Autoritatile elene estimeaza ca Grecia ar putea inregistra buget echilibrat sau chiar surplus al bugetului primar. Daca toate masurile convenite cu creditorii vor fi implementare, autoritatile de la Atena prognozeaza ca anul viitor poate fi obtinut un excedent bugetar primar de 0,5%. Estimarile vor fi incluse in proiectul de buget pentru 2016 care va fi prezentat Parlamentului pe 5 octombrie, care ar putea include si o estimare revizuita referitoare la evolutia PIB in 2015.

In acordul de bailout este prevazuta pentru acest an o contractie economica de 2,3%, dar cele mai recente estimari indica un declin de pana la 1,5%. Guvernul se va folosi de aceasta estimare pentru a respinge presiunile din partea creditorilor pentru noi masuri fiscale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.