Preturile de consum au scazut cu inca 0,5% in august, fata de iulie, rata anuala a inflatiei coborand la -1,9%, de la -1,7% in luna precedenta, influentata de ieftinirea alimentelor cu 7%, in timp ce marfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,8%, iar tarifele serviciilor au urcat cu 2%, a anuntat INS.

Masurate prin indicele armonizat al preturilor de consum (IAPC), preturile s-au redus cu 1,7% fata de august anul trecut.

"In luna august 2015, ponderea marfurilor si serviciilor care au inregistrat o scadere a preturilor, comparativ cu august 2014, este de 45,2%, cele care au avut cresteri cuprinse in intervalul 0-2,5% detin o pondere de 30,4%. Marfurile si serviciile ale caror preturi au crescut cu mai mult de 2,5% detin o pondere de 24,4%", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Cresterea medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni (septembrie 2014 - august 2015) fata de precedentele 12 luni (septembrie 2013 - august 2014), calculata pe baza IPC, este de 0,3%. Determinata pe baza IAPC, cresterea este de 0,5%.

Alimentele s-au ieftinit in august cu 0,8% fata de iulie, iar marfurile nealimentare cu 0,5%, in timp ce tarifele serviciilor au ramas stabile. Cele mai mari reduceri de preturi au fost consemnate la fructe proaspete, de 12%, urmate de subcategoria "alte legume si conserve de legume", cu -9,5%, si cartofii, care s-au ieftinit cu 6%.

In schimb, s-au scumpit ouale (+4%), citricele si alte fructe meridionale (+1,9%), uleiul comestibil (+0,4%), zaharul (+0,3%), conservele si alte produse din peste si carnea de porcine, fiecare cu cate 0,2%.

Din categoria marfurilor nealimentare, combustibilii s-au ieftinit cu 3%, iar medicamentele si articolele medicale cu cate 0,5%, pe cand frigiderele si congelatoarele s-au scumpit cu 0,3%. Transportul aerian si serviciile de telefonie au avut preturi mai mici cu 0,4%. Serviciile de apa, canal si salubritate au avut tarife mai mari cu 0,3%.

Comparativ cu decembrie anul trecut, alimentele au fost mai ieftine cu 8% in august. Pe de alta parte, preturile marfurilor nealimentare au crescut cu 1,6%, iar serviciile s-au scumpit cu 1,3%. In iulie, preturile de consum s-au redus cu 0,2% fata de luna precedenta, iar rata anuala a inflatiei a ajuns la -1,7%, de la -1,6% in iunie, influentata de preturile alimentelor, care s-au diminuat cu 7% comparativ cu iulie anul trecut.

Citeste si:
INS: Rata șomajului din România a ajuns în august la 5,4%, în...
INS: Rata șomajului din...

Rata anuala a inflatiei a ajuns in teritoriu negativ in iunie, pentru prima data in ultimii 25 de ani, la -1,6%, dupa ce preturile au fost mai mici cu aproape 3% fata de mai, pe fondul reducerii TVA la alimente si bauturi la 9% de la 1 iunie.

BNR a revizuit in jos, la inceputul lunii august, prognoza pentru rata anuala a inflatiei, la -0,3% pentru finele acestui an si la 0,7% pana la sfarsitul anului viitor, cu 0,5 puncte procentuale, respectiv 1,2 puncte in scadere fata de proiectia anterioara, urmand sa intre in interiorul intervalului din jurul tintei in T1 2017.

"Rata anuala a inflatiei IPC este anticipata la valori negative pana in mai 2016, va reveni la valori pozitive, dar inferioare, pana la sfarsitul anului 2016, intervalului tintei si a reintra in interiorul acestuia (2,5% plus/minus 1 punct procentual - n.r.) incepand cu trimestrul I din 2017. In cea mai mare parte a intervalului de prognoza, rata anuala a inflatiei va fi marcata de reducerile succesive ale cotei TVA", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in conferinta de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflatiei, pe 6 august.

Citeste si:
Masa de Crăciun, mai scumpă. În ultimul an, inflația a crescut...
Masa de Crăciun, mai scumpă....

El a precizat ca economia nu risca sa intre in deflatie, avand in vedere ca inflatia se va situa in teritoriu negativ in viitoarele trei trimestre, intrucat consumul creste cu 6% si poate ajunge la 10% pana la finele anului, existand chiar presiuni inflationiste dupa cresterea salariilor.

Isarescu mai arata ca dezinflatia s-a mai accentuat in iulie pentru ca BNR a calculat un indicator de transmisie a reducerii TVA la alimente de 60% in scaderea preturilor, insa in realitate a fost mult mai mare.

"Deflatia are o alta componenta, pe care o explic din nou: se intareste ideea in mintea oamenilor ca preturile vor scadea din nou, si din nou, si din nou si atunci se amana consumul pentru a prinde preturi mai scazute. Pericolul nu este scaderea preturilor, cine nu doreste scaderea preturilor?! Pericolul deflationist il constituie reducerea graduala, dar accentuata a consumului de natura sa reduca cererea si sa descurajeze cresterea eocnomica. Nu suntem in aceasta situatie. Avem crestere de consum, avem crestere economica"
, a intarit seful BNR.

Citeste si:
Tarifele RCA, plafonate la nivelul din februarie 2023. Șoferii...
Tarifele RCA, plafonate la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.