Consiliul de Supraveghere al BCR l-a nominalizat pe vicepresedintele pentru Corporate Banking si Piete de Capital, Sergiu Manea, drept CEO succesor al lui Tomas Spurny, care va parasi pozitia de director general al bancii la sfarsitul lunii septembrie, a anuntat BCR.

Sergiu Manea este primul roman numit de grupul austriac Erste, care controleaza BCR, in functia de director general al celei mai mari banci din Romania. Preluarea mandatului de director general de catre Manea trebuie aprobata de catre Banca Nationala a Romaniei.

Tomas Spurny a decis sa paraseasca pozitia de director general la sfarsitul lunii septembrie, pentru a ocupa o pozitie manageriala in tara sa de origine, Cehia.

Sergiu Manea s-a alaturat BCR odata cu revenirea sa in Romania, in anul 2012, continuand o cariera de peste 15 ani la nivel international, in roluri manageriale de investment si corporate banking. In pozitia sa de vicepresedinte, el a asigurat conducerea liniei functionale Corporate, supervizand diviziile de servicii bancare pentru companii mari, reteaua de centre comerciale dedicate companiilor mici si mijlocii, investment banking, piete de capital, trazactii bancare & finantarea comertului, sector public & finantarea infrastructurii.

"BCR este o banca pentru Romania si intreaga echipa de aici priveste cu incredere catre indeplinirea acestei misiuni din ce in ce mai bine, urmarind sa ofere servicii de intermediere financiara sustenabila, sprijinind cresterea economica si crearea de locuri de munca, asigurand prin toate eforturile noastre prosperitate si siguranta financiara pentru clientii nostri", a declarat Sergiu Manea, potriivt unui comunicat transmis de BCR.

Spurny a motivat decizia de a pleca de la BCR prin dorinta de a reveni in orasul sau natal, Praga, unde va ocupa, de asemenea, o pozitie de top.

"Sunt profund recunoscator intregii echipe a BCR, care a trecut printr-o perioada foarte dificila, pe parcursul careia am reusit impreuna sa redresam compania catre profitabilitate si sa construim bazele pentru un viitor de succes. In ceea ce ma priveste, dupa ce mi-am petrecut peste jumatate din cariera mea profesionala in diverse pozitii manageriale in strainatate, astept cu nerabdare sa ma intorc la Praga, orasul meu de origine, unde am decis sa dau curs unei alte oportunitati de a ocupa o pozitie manageriala", a declarat Tomas Spurny.

Citeste si:
Wall-Street a premiat cei mai importanți și autentici lideri din...
Wall-Street a premiat cei mai...

Spurny a derulat cu succes una dintre cele mai complexe restructurari din sectorul bancar romanesc, iar misiunea lui Manea este de a consolida pozitia BCR de lider al sectorului retail si corporate, a afirmat seful grupului austriac Erste, Andreas Treichl.

Inainte de a deveni vicepresedinte la BCR, Manea a fost managing partner al Ithuba Capital, o companie de consultanta pentru investitii private cu sediul in Austria. Intre 2005 si 2010, a fost managing director, head of EEMEA Markets, Unicredit Markets & Investment Banking la Bank Austria Creditanstalt.

Anterior, incepand cu anul 2000 a indeplinit mai multe roluri in domeniul pietelor financiare la ABN AMRO Bucuresti si Londra. Sergiu Manea si-a inceput cariera printr-o serie de pozitii detinute in cadrul unor instituttii financiare de top precum ING Bank Romania, Citibank Romania si Bank Austria Creditanstalt in Bucuresti, Romania. Manea a absolvit Academia de Studii Economice Bucuresti in anul 1995, iar ulterior a obtinut Masteratul in Finante la DOFIN Bucuresti, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Scrisoarea lui Obama catre Trump a fost facuta publica
Scrisoarea lui Obama catre...

Erste l-a numit in 2012 pe Tomas Spurny director general al BCR. Spurny a ocupat anterior functii de director general la mai multe institutii financiare si bancare importante din Slovacia, Cehia si Ungaria.

BCR a inregistrat in primul semestru un profit net de 603,4 milioane lei (135,7 milioane euro), de la pierderi de 276 milioane lei in primele sase luni din 2014, dupa ce costurile cu provizioanele s-au redus de la 1,3 miliarde lei la 26,2 milioane lei, pe fondul curatarii portofoliului.

Banca a trecut pe profit in primul trimestru al anului, cand a raportat un rezultat de 344 milioane lei (77,1 milioane euro), continuand cu un profit net de 259,4 milioane lei in al doilea trimestru.

Activele se plasau la sfarsitul lunii iunie la 61,55 miliarde lei, in urcare cu 1,46% de la martie, banca recuperand din pierderea de active fata de sfarsitul anului trecut, insa in continuare sub acel nivel, de 61,62 miliarde lei.

Citeste si:
Programul sucursalelor BCR în zilele de Crăciun și Revelion
Programul sucursalelor BCR în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.