Reprezentantii agricultorilor, ale caror culturi au fost grav afectate de seceta in ultimele luni, s-au declarat nemultumiti de durata evaluarii pagubelor de catre autoritati, dar si de ineficienta cheltuielilor cu sistemul de irigatii.

"E adevarat ca domnul ministru (al Agriculturii, Daniel Constantin, n.r.) detine o statistica a productiei totale a Romaniei, numai ca noi, agentii economici, privim lucrurile astea prin recuperarea cheltuielii. Or, an de an, cheluielile cresc. Iar anul acesta procentul de recuperare este mult mai mic decat anul trecut. Si atunci cand noi va dam cate o stire ne raportam la situatia financiara. Legat de irigatii, nu as vrea sa ne intoarcem in urma, dar pe timpul raposatului problema irigatiilor era o problema de CSAT. Nu poti sa stai indiferent in ceea ce priveste alimentatia poporului. In ultimii 25 de ani majoritatea guvernelor s-au straduit sa distruga acele sisteme de irigatii, iar acum se fac eforturi foarte mari dand o cifra care sa ne satisfaca in a pune pe picioare acel sistem de irigatii, care ajunge la cateva zeci de miliarde, lucru care este imposibil pentru Romania", a declarat luni Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), dupa o intalnire cu ministrul de resort, Daniel Constantin.

Baciu a spus ca agricultorii asteapta sa vada ce se intampla in urmatoarele zile. "Un lucru la care am gasit intelegere la minister ca acea evaluare care se face in teren sa se faca pe fermier si nu cum era procedeul inainte, pentru o anumita zona, intr-un anumit procent, pentru ca sunt situatii diferite de la fermier la fermier, de la exploatatie la exploatatie. In situatia aceasta poti face si o evaluare corecta a pierderilor pe care le-am avut. Ce-i drept nu ne multumeste ca dureaza. Si noi avem nevoie de acele resurse. Nu stim la ora aceasta la cat vor ajunge. Deci nu am putea spune ca vom fi despagubiti cu 100, cu 200, cu 300 sau cu 1.000 de euro pe hectar. Nu stim pentru nici nu s-a terminat evaluarea din teren, evaluare care, daca vrei sa o faci cat mai corecta, duce pana la recoltare. E un lucru destul de complex", a completat Baciu.

Citeste si:
Eurodeputații votează azi rezoluția cu privire la aderarea României...
Eurodeputații votează azi...

La randul sau, presedintele Federatiei Nationale Pro Agro, Emil Dumitru, a precizat ca cele mai afectate sunt exploatatiile medii, pe care fermierii incearca sa le consolideze. "Oricum, Romania si fermierii romani au un deficit de competitivitate raportandu-ne la subventiile pe care le incasam fata de fermierii din UE. Cu siguranta avem seceta in Romania. (...) Consumatorul probabil ca va plati un pret mai mare, ma refer si la ce inseamna pretul de achizitie pe care traderii din Romania il lanseaza in piata astazi pe ceea ce inseamna productia de culturi de porumb si de floarea-soarelui. Eu sunt nemultumit de modul in care functioneaza filierele de produs in Romania si in care traderii, care detin peste 51% din capacitatile de depozitare inteleg sa creeze un parteneriat cu fermierul si sa-si imparta profitul pe filiera de produs. Nu am fost capabili in 25 de ani sa reabilitam un sector de irigatii in care se pare ca am cheltuit undeva la 2,8 miliarde de euro si daca am fi stiut sa le cheltuim altfel ar fi aratat suprafata agricola a Romaniei", a spus Dumitru.

Citeste si:
Seceta din Europa crește riscul inflației la alimente. Care sunt...
Seceta din Europa crește...

Sistemul de irigatii este distrus in proportie de 90%, astfel ca din 3,3 milioane de hectare irigabile in 1989 in prezent sunt utilizate doar 300.000 de hectare.

Presedintele LAPAR declara pentru MEDIAFAX, la inceputul lunii august, ca seceta a afectat grav culturile agricole din acest an, a determinat producatorilor pierderi de peste 2 miliarde de euro, reprezentand investitii nerecuperabile, si va duce la majorarea preturilor produselor romanesti, in perioada urmatoare.

Constantin a afirmat luni ca autoritatile vor acorda diferentiat despagubirile specifice fermierilor mici si fermierilor mari, pentru cei din urma fiind nevoie de aprobarea Comisiei Europene. El a afirmat ca nu exista o evaluare precisa a efectelor secetei in agricultura si ca, probabil, fiecare fermier inregistreaza pierderi din cauza secetei la culturile de primavara.

Citeste si:
Bani europeni pentru fermele românești. Agricultorii spun că 300 de...
Bani europeni pentru fermele...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.