Consiliul de Administratie al TVR a decis, marti, reducerea timpului de lucru al angajatilor institutiei de la 5 la 4 zile pe saptamana si, in consecinta, reducerea salariilor acestora cu aproximativ 20%, dar si inceperea discutiilor cu sindicatele in vederea realizarii de restructurari de personal.

Mai multe surse din Televiziunea Publica au declarat, pentru MEDIAFAX, ca membrii Consiliului de Administratie al TVR au luat, marti, noi masuri de redresare a institutiei. Reducerea timpului de lucru al angajatilor TVR si a salariilor acestora ar urma sa fie implementata de la 1 august, insa, potrivit mai multor surse, acest lucru nu este posibil, avand in vedere ca nu pot fi parcurse toate procedurile necesare in acest sens. In cazul restructurarii de personal, nu a fost stabilit cate persoane ar urma sa fie concediate.

In timpul desfasurarii sedintei de marti a Consiliului de Administratie al TVR, aproximativ 150 de angajati ai Televiziunii Romane s-au adunat in curtea institutiei, fiind ingrijorati de situatia in care se afla SRTv, careia, pe 20 iulie, i-au fost blocate conturile de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), avand in vedere datoriile pe care TVR le are la bugetul de stat.

Acestia sunt totodata ingrijorati de faptul ca negocierile purtate cu administratia Televiziunii Romane pentru semnarea unui nou contract colectiv de munca au esuat. Negocierile au fost purtate in contextul in care, pe 1 iulie, a expirat vechiul contract colectiv de munca in TVR.

Pe de alta parte, in sedinta Consiliului de Administratie al TVR din 21 iulie, membrii CA au decis alte masuri de diminuare a cheltuielilor, intre care inchiderea, de la 1 august, a televiziunii TVR News si comasarea Directiei Stiri cu Departamentul Emisiuni si Stiri Sportive, in vederea diminuarii posturilor de conducere.

De cealalta parte, peste 700 de angajati ai Societatii Romane de Televiziune au transmis, luni, o scrisoare catre cele doua Camere ale Parlamentului, in care le-au solicitat senatorilor si deputatilor sa analizeze de urgenta situatia Televiziunii Romane.

Citeste si:
Guvernul îngheață salariile și blochează angajările în sistemul...
Guvernul îngheață salariile...

Scrisoarea a fost semnata de Dragos Bocanaciu, presedintele Sindicatului pentru Unitatea Salariatilor TV din TVR (SPUSTV), sindicatul reprezentativ din SRTv. Documentul are atasate tabele cu semnaturile a peste 700 de salariati ai Televiziunii Romane, intre care se numara atat membri de sindicat, cat si angajati care nu sunt membri ai sindicatului.

In aceasta scrisoare, care a fost obtinuta si de agentia MEDIAFAX, angajatii Televiziunii Romane solicita senatorilor si deputatilor sa ia de urgenta masuri care sa salveze aceasta institutie strategica a statului roman.

"De 10 ani, Televiziunea Romana este pe un drum descendent din punct de vedere al situatiei financiare, cauzata atat de un sistem legislativ depasit, cat si de valuri de conduceri defectuoase si incompetente. Televiziunea Romana este in prezent in colaps financiar si cu conturile blocate, in pericol sa nu isi mai poata indeplini misiunea publica conferita prin Constitutie si prin Legea nr. 41/1994", se spune in scrisoare.

Citeste si:
România își alege reprezentantul la Eurovision 2023, sâmbătă seară
România își alege...

Acesti angajati ai TVR le mai cer parlamentarilor sa dispuna controale ale organelor statului la Televiziunea Romana, care sa stabileasca vinovatii de situatia SRTv.

"Va solicitam sa dispuneti in cat mai scurt timp posibil efectuarea de controale de catre toate institutiile statului, abilitate in acest sens, care sa stabileasca si sa identifice cauzele acestei stari de fapt, persoanele vinovate care au produs pagube Televiziunii Romane si tragerea la raspundere a reponsabililor pentru dezastrul din SRTV"
, se mai spune in scrisoare.

In plus, parlamentarilor li se solicita sa analizeze performantele conducerii actuale a TVR. "Va solicitam, de asemenea, sa analizati performantele actualei structuri de conducere a Televiziunii Romane si sa demarati procedurile care se impun pentru inlocuirea managerilor care nu si-au dovedit competenta in pozitiile pe care le ocupa", se spune in acelasi document.

Citeste si:
Restructurari masive la Air France pana in anul 2017
Restructurari masive la Air...

Totodata, acesti angajati ai TVR solicita celor doua Birouri Permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, care sa analizeze in regim de urgenta Raportul de Activitate al SRTV pe anul 2014.

O eventuala respingere a raportului de activitate a TVR pe anul 2014 este echivalenta cu demiterea Consiliului de Activitate al SRTv, in frunte cu Stelian Tanase, presedintele-director general al TVR.

De cealalta parte, Stelian Tanase, presedintele-director general al SRTv, a declarat, pe 22 iulie, pentru MEDIAFAX, ca Guvernul este vinovat de situatia televiziunii, iar blocarea conturilor institutiei de catre ANAF este, de fapt, "o revansa" pe care si-a luat-o Victor Ponta, adaugand ca nu se pune problema sa demisioneze de la conducerea TVR.

Societatea Romana de Televiziune a incheiat anul 2014 cu o pierdere de 81,5 milioane de lei, in conditiile in care Televiziunea Romana a avut, anul trecut, venituri totale de 544,2 milioane de lei si cheltuieli totale de 625,8 milioane de lei, potrivit cifrelor furnizate de reprezentantii institutiei pe 6 aprilie, intr-o conferinta de presa la care a participat si Stelian Tanase. In conferinta de presa au fost prezentate cifrele din raportul SRTv pe anul trecut.

Citeste si:
Cum poți crește coeziunea dintre angajați pe termen lung – 4...
Cum poți crește coeziunea...

Tot atunci, reprezentanti ai TVR au anuntat ca datoriile totale ale Televiziunii Romane erau, la sfarsitul anului 2014, de 700 de milioane de lei, dintre care 440 de milioane de lei la bugetul de stat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.