Guvernul nu va suplimenta, la rectificare, bugetul Ministerului Transporturilor intrucat institutia nu a dovedit ca poate cheltui banii si dezamageste din acest punct de vedere de la an la an, aratand lipsa de profesionalism, a declarat ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.

"Transportul este sectorul care, din pacate, ne dezamageste in continuare. Cel putin pe mine personal, care si cunosc foarte bine acest sector, pot sa spun ca ma dezamageste, din pacate, an de an. Pe de o parte, pentru ca nu cheltuie banii pe care ii au alocati, pentru ca stim foarte bine, de cheltuirea acestor bani pe acest sector se leaga, intr-un fel sau altul, dezvoltarea intregii economii. Deci, pe de o parte, nu cheltuie banii, pe de alta parte, mai vin si solicita bani suplimentari", a afirmat Teodorovici la Digi24.

El a adaugat ca la rectificarea bugetara Ministerul Transporturilor nu va primi bani in plus. Potrivit draftului de rectificare bugetara, Transporturile pierd finantari de un miliard de lei pentru proiecte europene postaderare. "Le-am spus foarte clar: nici nu discutam! Vreau sa vad la zi, pe fiecare proiect in parte, dovada ca voi cheltuiti acesti bani pana la final de octombrie, cand va avea loc o a doua rectificare a acestui buget! Altfel, nu alocam suplimentar ca sa crestem artificial deficitul. Pentru ca altfel, ce inseamna asta? Daca eu dau mai departe, la Transporturi, inseamna ca domenii precum sanatatea, educatia, investitii sunt vaduvite, pentru ca trebuie sa dau intr-o parte unde de fapt nu se cheltuie banii", a spus Teodorovici.

Oficialul acuza colegii de la Transporturi de lipsa de profesionalism. "Ei merg pe baza unei abordari destul de, sa spunem, lipsite de profesionalism. Eu stiu asa: cand ai un contract de achizitie publica pe un proiect de investitie – in cazul lor, o autostrada – trebuie sa stii foarte clar, luna de luna, ce se lucreaza, care este previziunea de plati a acelei firme de constructii, s-o analizez si prin prisma mea: adica, ala poate sa ceara, nu stiu, sume foarte mari, dar eu vad exact daca se justifica o astfel de suma. Si atunci, in mod responsabil, sa cer mai departe la Finante alocarea acelei sume", a spus Teodorovici.

El a adaugat ca se gandeste la o reforma a administratiei publice, recunoscand ca sectorul bugetar este incarcat artificial si ineficient. Circa 20% din actuala administratie publica este ineficienta in posturile pe care le ocupa, spune Teodorovici. "Sunt oameni (in administratia finannciara, n.r.) care se sacrifica - vietile, familiile, timpul liber. Sunt oameni care nu petrec doar opt ore pe zi la serviciu. Sunt oameni care stau 10-12-14 ore pe zi. Nu spun ca fac toti asta. Sunt foarte multi din sistemul de stat care la ora - nu la 4.00, poate chiar mai devreme - au spart usa. Iar daca stau la serviciu, poate o ora doar aloca pentru ceea ce fac ei la serviciu. Ei, acestia trebuie sa plece din administratie", a aratat Teodorovici.

Citeste si:
Sindicaliștii de la Metrorex protestează la sediul Ministerului...
Sindicaliștii de la Metrorex...

El a spus ca si-ar dori ca Ministerul Finantelor sa coordoneze toate directiile economice ale celorlalte ministere, intrucat functionarii de aici dezinformeaza coordonatorii de credite, iar ministrii vin ulterior sa ceara "bazaconii". "De ce nu, oare, putem noi sa facem, la nivel de administratie publica centrala chiar, ca unele functii-suport sa fie concentrate intr-un singur loc? De ce fiecare minister trebuie sa aiba directia sa de resurse umane? De ce sa nu fim noi mai moderni decat si alte state membre sunt, poate, la nivel european? De ce sa tin fiecare directie economica, sa spunem, in fiecare minister? Nu, ele trebuie sa fie concentrate in Ministerul de Finante - si asta e o intentie pe care o am foarte clara - de a aduce toate directiile economice si de buget din ministere sa depinda - adica sa fie acolo localizate, dar sa fie subordonate Ministerului Finantelor", a mai spus Eugen Teodorovici.

Citeste si:
Boloş: „De la 1 ianuarie 2024 facturarea electronică va fi...
Boloş: „De la 1 ianuarie 2024...

Ministrul a mai spus ca isi permite sa fie un aspru critic al administratiei, pentru ca o cunoaste bine din interior, intrucat si-a petrecut viata in domeniul public, in care lucreaza din 1991, relateaza MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.