Ziarul de business Financial Times a fost vandut de grupul britanic Pearson, care a detinut aceasta publicatie prestigioasa timp de aproape 60 de ani, celei mai mari companii de media din Japonia, Nikkei, pentru 844 de milioane de lire sterline (1,19 miliarde de euro), conform ft.com.

Grupul Pearson, care a devenit liderul mondial in domeniul publicatiilor educationale, s-a aflat in ultimul an in negocieri care vizau o potentiala vanzare a cotidianului Financial Times.

Compania privata de media Nikkei, care detine cotidianul The Nikkei, publicatia japoneza de business cel mai bine vanduta, cu 3,12 milioane de abonati, a reusit sa iasa invingatoare in urma acestor negocieri, in defavoarea rivalului german Axel Springer, un grup de media care si-a dorit la randul sau sa isi includa in portofoliu ziarul Financial Times.

Nikkei a castigat aceasta "batalie" dupa ce a transmis Pearson o oferta de ultima ora, in cuantum de 844 de milioane de lire sterline, pentru a prelua Financial Times. Aceasta tranzactie marcheaza sfarsitul unei ere, grupul britanic Pearson iesind din actionariatul Financial Times dupa ce a detinut aceasta publicatie timp de 58 de ani, intr-o perioada de schimbari in industria media internationala, scrie MEDIAFAX.

Competitia pentru preluarea Financial Times s-a transformat intr-un duel intre Nikkei si Axel Springer, doua grupuri care doresc sa isi dezvolte prezenta la nivel international si in special pe piata media de limba engleza.

In acest sens, Axel Springer a fost in discutii cu Pearson timp de aproape un an, in timp ce Nikkei si-a aratat interesul pentru Financial Times abia in ultimele cinci saptamani. Insa compania germana a stiut ca a fost invinsa de Nikkei cu doar 15 minute inainte sa fie anuntata tranzactia cu grupul japonez, potrivit unor surse apropiate discutiilor, citate de Financial Times, pe site-ul publicatiei.

Financial Times mai aminteste o replica devenita celebra a fostului director executiv al Pearson, Marjorie Scardino, care a afirmat in timpul mandatului sau ca acest ziar va fi vandut doar "peste cadavrul sau".

Citeste si:
Maia Sandu a fost nominalizată la „Femeia anului 2022” de Financial...
Maia Sandu a fost...

Insa, sub conducerea succesorului acesteia, John Fallon, care a fost numit director executiv al Pearson in ianuarie 2013, compania s-a concentrat pe consolidarea statutului sau de lider mondial in domeniul business-ului educational si a vandut multe dintre activele sale media, precum grupul francez Les Echos.

Tranzactia dintre Pearson si Nikkei vizeaza versiunea tiparita a Financial Times, site-ul FT.com si titluri precum The Banker si Investors Chronicle, dar nu include sediul central al Financial Times Group din Londra si nici participatia detinuta de Financial Times Group (50%) in The Economist Group, editorul revistei The Economist.

Achizitia Financial Times de catre grupul Nikkei vine in contextul unor schimbari dramatice in industria internationala de media. Ziarele se lupta cu declinul tirajelor si al incasarilor din publicitate, in timp ce companiile digitale si marile grupuri din zona online, precum Google, si-au crescut interesul in zona business-ului de media si a furnizarii de stiri.

Citeste si:
România vinde tot. Castele istorice și conace date cu 35.000 de...
România vinde tot. Castele...

Spre deosebire de multi dintre rivalii sai, Financial Times a cunoscut o evolutie in ultimii cinci ani, iar tirajul sau total (vanzarile unei editii atat in format tiparit, cat si digital) a crescut cu peste 30%, pana la 737.000 de copii.

Echipa editoriala a Financial Times este formata din 500 de jurnalisti, care lucreaza din peste 50 de locuri din lume. Tsuneo Kita, presedinte si CEO al Nikkei, a declarat ca motto-ul grupului pe care il conduce este acela de a furniza materiale economice si alte stiri de o calitate ridicata, respectand principiile cinstei si impartialitatii, fapt care se apropie foarte mult de ceea ce face Financial Times. "Impartasim aceleasi valori jurnalistice. Impreuna, ne vom stradui sa contribuim la dezvoltarea economiei globale", a mai spus Tsuneo Kita.

"Financial Times este un activ de valoare mondiala. Sunt increzator ca, lucrand impreuna cu noul nostru proprietar, va ramane la fel"
, a declarat, la randul sau, editorul Financial Times, Lionel Barber. Financial Times a aparut pentru prima data in 1888, ca un ziar de patru pagini, si a fost cumparat de grupul Pearson in 1957.

Citeste si:
Ce a descoperit un bărbat care s-a apucat de renovări în casă
Ce a descoperit un bărbat...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.