Primarul general Sorin Oprescu a declarat, joi, ca daca guvernantii nu vor aproba trecerea ELCEN in administrarea Primariei Capitalei, pretul la energie termica ar putea creste necontrolat, incepand din toamna, iar municipalitatea nu isi va mai putea permite sa sustina subventiile pentru cetateni.

Edilul Capitalei a spus ca in fiecare an, in septembrie - octombrie, incep discutiile legate de incalzire. "Discutam de o problema extrem de grava, de interes public major, si vreau sa trag un sever semnal de alarma ca situatia nu mai poate fi amanata si nici tolerata", a declarat Sorin Oprescu.

Primarul a precizat ca daca problemele legate de datoriile pe care Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET) le are catre ELCEN nu vor fi rezolvate, peste 1,2 milioane de persoane care locuiesc in 570.000 de apartamente din cele 8.200 de blocuri racordate la reteaua de termoficare a Bucurestiului ar putea ramane in frig.

Oprescu a aratat ca, din cauza penalitatilor la penalitati pe care RADET trebuie sa le achite catre ELCEN, toti banii pe care regia ii primeste de la Primarie se varsa direct in conturile firmei, iar datoria de baza nu scade niciodata. In aceste conditii, nu raman bani pentru investitii, iar instalatiile vechi fac ca si pierderile sa fie mari, pierderi ce sunt suportate din buzunarul bucurestenilor.

Primarul general propus mai multe solutii care ar putea fi aplicate in contextul in care Electrocentrale Bucuresti ar trece din subordinea Ministerului Energiei la Primaria Capitalei. Sorin Oprescu a precizat ca, in acest moment, ELCEN detine peste 90 la suta din piata de productie de energie pentru Bucuresti, ceea ce "face practic orasul captiv acestui producator".

Edilul a adaugat ca ELCEN livreaza energia termica "in urma unui proces de productie cu randamente si eficienta dezastruoase, la costuri mari, capacitati supradimensionate, fara a demonstra costurile reale de productie".

Sorin Oprescu a mai spus ca randamentul ELCEN este de numai 40-50 la suta, in conditiile in care in alte tari randamentul de productie a energiei termice este de peste 80 la suta. Edilul a adaugat ca, la aceasta situatie, se adauga si existenta unor contracte de cumparare a gazului metan de la furnizori interni si externi la preturi mari si cu "clauze oneroase".

Citeste si:
Sorin Oprescu nu va fi extrădat din Grecia. Fostul primar va rămâne...
Sorin Oprescu nu va fi...

O alta piedica invocata de primar o constituie deciziile ANRE si ANRSC. Sorin Oprescu a acuzat in acest sens ANRE ca a emis reglementari in defavoarea RADET si a favorizat astfel ELCEN, "atat prin ultima reglementare a contractului cadru de vanzare-cumparare a energiei termice, cat si prin cresterea pretului de producere si furnizare a agentului termic".

"Lovitura mortala pe care ANRE a dat-o in favoarea producatorului este un ordin din 2009 al presedintelui ANRE, prin care ordinea platilor se face mai intai in contul penalitatilor si abia, in al doilea rand, in contul consumului curent si respectiv al datoriei principale", a mai spus Oprescu.

Primarul Capitalei a explicat ca, in acest fel, municipalitatea nu va reusi niciodata sa se achite de datorie, ci va putea doar sa plateasca din penalitati.

Solutiile propuse de Oprescu sunt transformarea RADET in societate comerciala si realizarea reparatiilor si investitiilor necesare bunei functionari a RADET, modificarea memorandumului existent, cu pastrarea obiectivelor municipiului Bucuresti, prin punerea in aplicare a Ordonantei de Guvern din 2003 privind transferul gratuit al unor active cu caracter social, intre care si CET-uri, catre autoritatile locale, solutie care ar elimina orice fel de aspecte de neconstitutionalitate.

Citeste si:
Nicușor Dan: „Datoria la Termoenergetica va fi achitată integral...
Nicușor Dan: „Datoria la...

O alta solutie propusa de Oprescu o constituie depunerea proiectelor si aplicatiilor pentru obtinerea unei sume de peste 400 de milioane de euro din fonduri europene nerambursabile, scrie MEDIAFAX. Primarul general solicita reconsiderarea si modificarea reglementarilor ANRE si ANRSC, care la acest moment sunt "discriminatorii" si in defavoarea distribuitorului de energie termica.

Oprescu solicita si clarificarea, la Curtea Constitutionala, a conflictului de neconstitutionalitate privind situatia RADET - ELCEN. "Nu poti sa compari situatia Portului Constanta cu situatia RADET - ELCEN, asa cum invoca domnul ministru al Energiei, Gerea, de parca ar fi ministrul transporturilor si nu al energiei. Este normal ca CC sa se pronunte separat pe aceasta speta", a mai spus Oprescu.

Primarul general mai solicita si adoptarea de catre Guvern a actului de reglementare privind transferul cu titlu gratuit al participatiilor statului in Electrocentrale Bucuresti SA catre municipiul Bucuresti si declararea, prin hotarare CSAT, "a proiectului Realizarea Serviciilor Publice de Alimentare cu Energie Termica prin sistem de alimentare centralizata cu energie termica integrat in municipiul Bucuresti" ca proiect strategic de interes national.

Citeste si:
PMB are datorii de 837 milioane de lei către ELCEN şi RADET
Descoperirile lui Cîțu după...

In cazul in care conflictul ELCEN - RADET nu va fi solutionat, Oprescu a atras atentia ca, pe langa facturile mari, bucurestenii ar putea ramane si fara incalzire, in cazul in care tevile foarte vechi vor suferi avarii care nu vor putea fi remediate din cauza lipsei de bani.

RADET a solicitat in instanta suspendarea executarii silite cerute de ELCEN, aratand ca, din cauza blocarii conturilor, nu poate efectua revizii si reparatii la instalatiile de alimentare cu energie termica a Capitalei.Cererea de suspendare a executarii silite, actiune introdusa pe calea procedurii ordonantei presedintiale, a fost judecata in 16 iulie si respinsa de Judecatoria Sectorului 3, decizia fiind insa contestata la Tribunalul Bucuresti.

De asemenea, RADET a formulat si contestatie la executare silita, tot la Judecatoria Sectorului 3, urmand sa se judece in 25 august. Suma impusa de Electrocentrale Bucuresti (ELCEN) prin dosarul de executare este in valoare de 118.146.981,44 de lei, din care 112.226.665,97 de sunt penalitati de intarziere, care se actualizeaza in functie de rata inflatiei incepand din 19 decembrie 2012 pana la data platii efective. De asemenea, din cele peste 118 milioane de lei, 1.130.382,66 reprezinta cheltuieli de judecata, 4.724.742,64 lei este actualizarea creantei cu indicele de inflatie (in perioada 19 decembrie 2012 - 31 mai 2015) si 65.190,17 lei cheltuieli de executare silita, potrivit reprezentantilor RADET.

Citeste si:
În ce perioadă pot transmite indexul autocitit clienții Hidroelectrica
Hidroelectrica anunță...

Incepand din 2014, ELCEN a instituit popriri in cuantum de 100% pe toate conturile RADET Bucuresti, astfel ca toti banii pe care regia ii incaseaza se duc la creditor.

Presedintele Consiliului de Administratie al RADET, Gabriel Dumitrascu, declara, la sfarsitul lunii iunie, ca cea mai mare problema a regiei sunt datoriile acumulate. RADET a incheiat anul 2014 cu datorii de 3,83 miliarde lei, din care cea mai mare parte (3,6 miliarde lei) sunt catre ELCEN. La sfarsitul anului 2013, datoriile RADET se ridicau la 3,51 miliarde lei. Regia a inregistrat anul trecut pierderi de 320,1 milioane lei, fata de un rezultat negativ de 289,4 milioane lei in 2013.

Guvernul a aprobat, in 27 martie 2014, memorandumul privind fuziunea dintre RADET, aflata in subordinea Primariei Capitalei, si ELCEN, care apartine Ministerului Energiei. RADET este cel mai mare datornic al ELCEN.

Oprescu declara in decembrie anul trecut ca fuziunea se va realiza "undeva spre martie 2015", iar in februarie anul acesta afirma ca ELCEN nu doreste si nu a dorit niciodata fuziunea cu RADET. ELCEN este cel mai mare producator de energie termica din Capitala (90%) si din tara (40%). Societatea asigura si 4,8% din energia electrica produsa la nivel national.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.