Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a blocat, luni, conturile Societatii Romane de Televiziune (SRTv), avand in vedere datoriile pe care TVR le are la bugetul de stat, au declarat pentru MEDIAFAX mai multe surse din Televiziunea Romana.

Motivul blocarii conturilor ar fi datoriile pe care le are SRTv la bugetul de stat si faptul ca sub conducerea lui Stelian Tanase, presedintele - director general al TVR, institutia nu ar mai fi respectat memorandumul din 2012, prin care Guvernul a permis esalonarea datoriilor la stat ale SRTv pe o perioada de sapte ani, au mai spus sursele citate.

Aceasta situatie, care ar putea duce la blocarea activitatii televiziunii publice, urmeaza sa fie analizata in sedinta de marti a Consiliului de Administratie (CA) al TVR, conform acelorasi surse.

Societatea Romana de Televiziune a incheiat anul 2014 cu o pierdere de 81,5 milioane de lei, in conditiile in care Televiziunea Romana a avut, anul trecut, venituri totale de 544,2 milioane de lei si cheltuieli totale de 625,8 milioane de lei, potrivit cifrelor furnizate de reprezentantii institutiei pe 6 aprilie, intr-o conferinta de presa la care a participat si Stelian Tanase. In conferinta de presa au fost prezentate cifrele din raportul SRTv pe anul trecut.

Tot atunci, reprezentanti ai TVR au anuntat ca datoriile totale ale Televiziunii Romane erau, la sfarsitul anului 2014, de 700 de milioane de lei, dintre care 440 de milioane de lei la bugetul de stat.

Pe de alta parte, Adrian Bucur, membru in Consiliul de Administratie al Societatii Romane de Televiziune, a declarat, pe 8 decembrie 2014, pentru MEDIAFAX ca a decis sa faca un apel public, intrucat situatia TVR este disperata, televiziunea publica avand penalitati la fisc de aproximativ 9 milioane de euro pe an.

"Situatia televiziunii publice este din ce in ce mai grava. Am intrat in posesia unor cifre care sperie pe orice om normal la cap, 23.000 - 24.000 de euro pe zi, in total, 9 milioane de euro pe an reprezinta penalitatile catre fisc si asta se intampla dupa reesalonare. In aprilie (2014, n.r.), cand TVR nu a platit rata convenita in memorandum (memorandumul cu Guvernul, n.r.) la fisc, aceste penalitati s-au recalculat si asa ajung ele la aceasta cifra, de 23 - 24.000 de euro pe zi. Iar aceste penalitati curg lunar. In prezent, datoria la bugetul de stat a televiziunii publice depaseste 100 de milioane de euro, nemaipunand la socoteala si datoriile comerciale. Si ele reprezinta alte cateva zeci de mii", a mai spus Adrian Bucur, pe 8 decembrie 2014.

Citeste si:
Cătălin Moroșanu a fost victima hackerilor. Și-a pierdut conturile...
Cătălin Moroșanu a fost...

In aceeasi zi, intr-un punct de vedere remis MEDIAFAX, Stelian Tanase, presedintele-director general al SRTv, a declarat ca TVR se afla "intr-o situatie financiara extrem de critica", iar conducerea Televiziunii Romane a transmis catre autoritatile statului, inclusiv ANAF, "propuneri de solutii la problemele grave ale televiziunii".

"In aceasta perioada foarte dificila, conducerea TVR a fost nevoita sa prioritizeze cheltuielile in functie de interesul telespectatorilor, conform misiunii publice a Televiziunii Romane. In contextul datoriilor imense pe care le are TVR, solutia actualei conduceri a fost sa rezilieze contractele emisiunilor scumpe si sa incerce sa reduca cheltuielile de productie (...)", spunea, la momentul respectiv, Stelian Tanase.

Potrivit acestuia, conducerea TVR incearca sa redeschida dialogul cu autoritatile statului pentru redresarea Televiziunii Romane. "Mai mult, conducerea TVR a transmis catre autoritatile statului, inclusiv ANAF, propuneri de solutii la problemele grave ale Televiziunii. Facem eforturi uriase pentru a redeschide dialogul cu aceste autoritati, fara sprijinul carora redresarea institutiei nu este posibila. TVR isi asuma toate obligatiile de plata si asteapta raspunsuri pentru a identifica parghii de implementare a solutiilor propuse", a mai spus, atunci, Stelian Tanase.

Citeste si:
Mesaje false trimise de ANAF. Instituția îndrumă oamenii să nu le...
Mesaje false trimise în...

ANAF a mai blocat conturile SRTv in mai 2012, din cauza datoriilor acumulate - din 2005 pana la finalul lui 2011 - catre bugetul de stat, care erau la momentul respectiv in valoare de 308 milioane de lei, din care 229 de milioane de lei debite, diferenta fiind reprezentata de penalitati, au declarat, atunci, pentru MEDIAFAX surse din ANAF.

In iunie 2012, Guvernul a aprobat procedura prin care ANAF a deblocat pentru o perioada de sase luni conturile televiziunii publice. Ulterior, in baza unui memorandum aprobat de Guvern, datoriile SRTv au fost esalonate pe o perioada de sapte ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.