Bancile din zona euro au relaxat conditiile de creditare a companiilor, in trimestrul al doilea, iar cererea de finantare din partea acestora a crescut substinatial, a anuntat marti Banca Centrala Europeana (BCE), sugerand ca politica monetara a institutiei are un efect pozitiv in economia regiunii.

Potrivit unui sondaj trimestrial efectuat de BCE, relaxarea standardelor de acordare a imprumuturilor a depasit asteptarile exprimate anterior de reprezentantii bancilor comerciale, relaxeaza MarketWatch.

In plus, bancile au inceput sa ofere conditii mai favorabile pentru creditele destinate achizitiilor de locuinte. Atat in cazul creditelor destinate companiilor cat si in cel al imprumuturilor pentru locuinte, concurenta dintre banci a reprezentat principalul motiv al relaxarii standardelor, noteaza BCE.

Intre timp, cererea neta pentru imprumuturi din partea companiilor a crescut considerabil, sustinuta in mare parte de nivelul general al dobanzilor. "Investitiile in mijloace fixe au contribuit la cresterea cererii. Cererea neta pentru credite pentru locuinte a continuat sa creasca substantial, datorita nivelului scazut al dobanzilor si al perspectivelor pietei imobilare", potrivit BCE.

Raportul BCE se bazeaza pe intervievarea a 142 de banci din zona euro, in perioada 9-24 iunie. Datele se refera la trimestrul al doilea, primul trimestru integral dupa ce BCE a lansat in martie programul de achizitii lunare de obligatiuni de 60 de miliarde de euro pe luna, prevazut sa se desfasoare pana in septembrie 2016, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.