Pretul petrolului evolueaza in scadere luni, continuand declinul de saptamana trecuta, cel mai mare dupa luna martie, investitorii analizand perspectiva cresterii exporturilor de titei ale Iranului pe o piata suprasaturata, in asteptarea unui acord referitor la programul nuclear al Iranului.

La bursa din New York, contractele futures pentru petrolul WTI cu livrare in august sunt in declin cu pana la 1,48 dolari, la 51,26 dolari pe baril. Pretul petrolului WTI a scazut cu 2,9% in acest an, relateaza Bloomberg.

Cotatia petrolului Brent, de referinta la bursa din Londra, cu livrare in august, este in coborare cu 1,89 dolari, respectiv 3,2%, la 56,84 dolari pe baril. In ultima saptamana, pretul petrolului Brent a scazut cu 2,6%. "Pretul petrolului reactioneaza mai mult la Iran si China decat la Grecia. Ideea ca acordul cu Iranul este ca si facut este luata deja in calcul. In prezent, o amanare a acordului ar fi pozitiva pentru preturile petrolului", a declarat Eugen Weinberg, director pentru cercetari in domeniul marfurilor la Commerzbank in Frankfurt.

Duminica, secretarul american de Stat John Kerry a declarat ca a avut o intalnire foarte buna cu ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif si si-a exprimat increderea ca acordul este aproape. Dupa trei termene ratate, negociatorii au spus ca acordul este aproape complet, fiind posibil sa fie incheiat in cursul zilei de luni, scrie MEDIAFAX.

Planul autoritatilor iraniene de crestere a livrarilor de petrol si recastigare a cotei de piata este inca un obiectiv indepartat, potrivit analistilor bancilor Goldman Sachs Group, Bank of America si Societe Generale. Obiectivul Teheranului este majorarea exporturilor cu 50%, respectiv cu 500.000 de barili de petrol pe zi. Potrivit bancilor, repunerea in functiune a capacitatilor de productie va necesita 6-12 luni.

Potrivit Agentiei Internationale pentru Energie, anul viitor nu va avea loc o crestere a productiei de petrol a statelor din afara OPEC, pentru prima oara din 2008, iar cresterea cererii va incetini.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.