Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat, vineri, intr-o intalnire cu omologul norvegian, Børge Brende, importanta fondurilor alocate Romaniei de catre Norvegia, prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European si Mecanismul Financiar Norvegian, la reducerea decalajelor economice si sociale.

Potrivit unui comunicat MAE remis MEDIAFAX, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a avut, vineri, o intrevedere cu omologul norvegian, Børge Brende, in marja participarii la Conferinta internationala Croatia Forum 2015, la Dubrovnik. "Dialogul a prilejuit un schimb de opinii cu privire la Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European si Mecanismul Financiar Norvegian, ministrul Bogdan Aurescu reiterand importanta fondurilor alocate de Norvegia prin cele doua instrumente, care contribuie atat la reducerea decalajelor economice si sociale, cat si la dezvoltarea si consolidarea unor relatii de durata cu Romania", precizeaza sursa citata.

Norvegia acopera 97% din suma totala de 306 milioane de euro alocata Romaniei prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European si Mecanismul Financiar Norvegian pe durata intregului ciclu de cooperare 2009-2014, termenul de eligibilitate a cheltuielilor pe proiecte, respectiv de implementare a acestora fiind 30 aprilie 2016.

Totodata, Aurescu si Brende au avut un schimb de opinii cu privire la evolutiile din R. Moldova, seful diplomatiei romane evidentiind ca directia prioritara de actiune a Romaniei vizeaza consolidarea parcursului european al Republicii Moldova si a reiterat importanta formarii rapide a unui Guvern, bazat pe o majoritate stabila, care "sa gestioneze situatia economica si procesul de reforma in spirit european", inclusiv aplicarea deplina a Acordului de Asociere si Liber Schimb UE - Republica Moldova.

Cei doi ministri au facut si o evaluare a situatiei din Ucraina si a perspectivelor aplicarii acordurilor de la Minsk din februarie. "Ambele state sunt de acord ca este necesara aplicarea deplina a acordurilor, evitarea reluarii violentelor si continuarea procesului de reforma conform standardelor europene a Ucrainei, inclusiv in administratie si in sectorul economic", conform MAE.

Citeste si:
OMS cere țărilor dezvoltate să aloce bani pentru combaterea COVID-19
OMS cere țărilor dezvoltate...

Tot in marja Croatia Forum, ministrul Bogdan Aurescu s-a intalnit cu ministrul pentru afaceri externe, integrare africana si cooperare internationala al Republicii Mali, Abdoulaye Diop.

Cu acest prilej, Aurescu a mentionat contributia Romaniei la asigurarea securitatii si stabilitatii in Mali, prin participarea activa a reprezentantilor tarii noastre atat la misiunea civila europeana de sprijinire a fortelor de securitate maliene (EUCAP Sahel Mali), cu patru experti, cat si la misiunea europeana de pregatire a fortelor armate maliene (EUTM Mali), cu trei experti.

Oficialul roman a exprimat disponibilitatea de dezvoltare a cooperarii romano-maliene in domenii de interes comun, avand in vedere expertiza si relatiile traditionale ale Romaniei in spatiul african, inclusiv in domeniul cooperarii pentru dezvoltare. MAE precizeaza ca Aurescu a adresat omologului din Mali invitatia de a efectua o vizita in Romania, acceptata "cu placere" de Abdoulaye Diop.

Citeste si:
Aurescu, ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de...
Bogdan Aurescu este primul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.