Numarul milionarilor a crescut anul trecut cu 13,3% la nivel mondial, la 17 milioane, acestia controland 41% din averile private cumulate de 164.000 de miliarde de dolari, fiind posibil ca detinerea lor sa ajunga la 46% in 2019, potrivit raportului Global Wealth realizat de Boston Consulting Group.

"Bogatii devin din ce in ce mai bogati. O parte mai mare din averile lor este investita pe pietele de capital, iar anul trecut pietele au avut performante bune", a declarat Anna Zakrzewski, partener si director general la BCG. In raport se mai arata ca 73% din cresterea averilor private in 2014 a provenit din castiguri aduse de activele existente si nu din noi afaceri. Raportul defineste averea ca active lichide precum numerar, actiuni, instrumente financiare, obligatiuni sau pensii si exclude proprietatile imobiliare sau afacerile.

Statele Unite continua sa aiba cel mai mare numar de milionari, 6,9 milioane, in crestere cu 4,7%. China s-a plasat pe locul al doilea, cu 3,6 milioane de milionari, topul primelor cinci state fiind completat de Japonia, Marea Britanie si Elvetia (cu cel mai mare numar de milionari pe cap de locuitor). Bahrain este pe locul al doilea in privinta concentrarii de milionari, urmata de Qatar, Singapore si Kuwait.

Pe ansamblu, numarul de milionari a crescut anul trecut cu peste 2 milioane, iar peste jumatate dintre acestia au aparut in China. Pentru prima oara regiunea Asia-Pacific a depasit Europa, devenind a doua cea mai bogata regiune din lume dupa America de Nord. Potrivit raportului, bunastarea din Asia-Pacific a crescut de cinci ori mai rapid decat in America de Nord.

Averile private din America de Nord au atins anul trecut 50.800 de miliarde de dolari, in Asia-Pacific, excluzand Japonia, 47.000 de miliarde de dolari, iar in Europa 39.600 miliarde de dolari. Europa Occidentala s-a aflat in 2014 cu mult in urma altor regiuni in privinta performantelor economice. "Cresterea PIB in tarile occidentale a fost scazuta, Irlanda inregistrand cel mai rapid ritm, de 6%. Incertitudinile legate de Grecia s-au mentinut, in timp ce redresarea economica din state precum Spania si Italia a fost destul de slaba", se arata in raport.

Citeste si:
Cîțu: Piaţa de capital din România este la un click distanţă de...
Cîțu: „Piaţa de capital din...

Autoriii cercetarii anticipeaza ca importanta Asiei va creste in anii urmatori, pe masura ce cresterea generata de activele existente in alte regiuni, precum cele de pe piata de capital, va incetini, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.