Romania va participa la Fondul de ajutorare a tarilor sarace administrat de Fondul Monetar International (FMI) cu o contributie de 7,5 milioane Drepturi Speciale de Tragere, reprezentand aproximativ 9,4 milioane euro, in baza unui proiect de lege aprobat miercuri de Guvern.

Drepturile Speciale de Tragere sunt unitati monetare de cont emise de FMI. "La solicitarea adresata Romaniei de catre directorul general al Fondului Monetar International de a sprijini finalizarea cu succes a celei de-a doua runde de distribuire a profitului suplimentar, in valoare de 1,75 miliarde DST, BNR a initiat consultari cu autoritatile romane in privinta oportunitatii participarii tarii noastre la aceasta initiativa. Banca Nationala a subliniat ca sprijinirea eforturilor FMI de ajutorare a statelor sarace ar da un semnal pozitiv important in plan extern cu privire la imbunatatirea perspectivelor macroeconomice ale Romaniei si, nu in ultimul rand, ar reprezenta un gest de solidaritate, in conditiile in care tara noastra a beneficiat de-a lungul timpului de un suport financiar consistent din partea FMI", arata Guvernul.

Totodata, contributia Romaniei va fi contabilizata in contul asistentei oficiale pentru dezvoltare a Romaniei, contribuind la angajamentul tarii ca volumul asistentei pentru dezvoltare sa atinga o tinta de 0,33% din venitul national brut in acest an.

BNR a comunicat FMI reactia favorabila exprimata de autoritatile romane in ceea ce priveste propunerea de a contribui la finantare, prin cedarea cotei ce ii revine in urma celei de a doua runde de distribuire a profitului suplimentar obtinut din vanzarile de aur ale Fondului. Totodata, avand in vedere necesitatea adoptarii unei decizii finale pe cale legislativa, a solicitat transferul temporar al sumei respective intr-un cont intermediar administrat de Fond, pana la finalizarea procedurilor legislative interne, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.