Business 19 Mai 2015 16:41
Scaderea numarului de insolvente raportata statistic este doar un indicator cantitativ, neconcludent pentru starea economiei nationale, in contextul in care 60% din companiile importante din Romania se confrunta in prezent cu dificultati financiare, a declarat Andrei Cionca, CEO CITR Group.

"Stim faptul ca numarul companiilor care au intrat in insolventa a scazut cu 57% in primele 3 luni, o veste imbucuratoare. La o analiza mult mai atenta, incercam sa vedem cauzele scaderii. Este o insanatosire, sau un efect produs de altceva?", a declarat Cionca la conferinta "Restructurarea – o masura de insanatosire a afacerii', organizata de ZF si CITR Group, eveniment aflat la a treia editie.

El a afirmat ca multe firme fara activitate au fost lichiditate sau raditate in ultimii ani, iar din cele aproximativ 20.000 de firme care intra anual in insolventa, 84% sunt fara activitate si doar 16% sunt relevante. Pe de alta parte, 60% din companiile relevante din Romania sunt in impas financiar, a punctat el.

"Va atrag atentia ca 60% din companiile romanesti sunt in insolventa iminenta sau in dificultate. Scaderea numarului de insolvente este un indicator cantitativ, neconcludent pentru starea economiei nationale. Nu este o abordare profesionista sa ne uitam la acest indicator", a adaugat Cionca.

Reprezentantul CITR a aratat ca insolventa este o stare de fapt, trebuie constatata, inteleasa, dupa care este nevoie de actiune foarte rapida. Cu cat se accelereaza mai repede, cu atat cresc sansele de recuperare, in vreme ce ignorarea solutiilor necesare va avea efectul advers, a mai spus reprezentantul CITR, scrie MEDIAFAX.

Prezent la eveniment, Bogdan Plesuvescu, director executiv Directia Juridic, Workout si Insolventa la Banca Transilvania, a aratat ca primele semne care indica inrautatirea situatiei financiare a unei companii apar, in cele mai multe cazuri, atunci cand se pierd contracte si apar dificultati de cash-flow.

In aceste situatii, cand apare primul impas, de cele mai multe ori antreprenorii iau decizii pripite care adancesc situatia de criza, nu o rezolva.
"In momentul cand apar primele semne de inrautatire a indicatorilor, nu va grabiti sa puneti banii in conturi unde credeti ca nu ajunge nimeni, ci veniti la banca, pentru a gasi modalitati de restructurare, in primul rand in afara instantei. Nu va fie frica sa veniti la banci, exista modalitati de restructurare a datoriilor, decat sa faceti lucruri gresite, mai bine veniti si cereti ajutor de la consultanti", a spus Plesuvescu.

Citeste si:
5 pași esențiali pentru alegerea unei companii de împrumut online
5 pași esențiali pentru...

Procesul de restructurare in sine este unul simplu, problemele apar insa din cauza asteptarilor diferite in randul participantilor la acest proces. "Principiul restructurarii este rezultatul a ceea ce pune fiecare pe masa, nu a ceea ce incearca fiecare sa atraga in mod oportunist", a spus, la randul sau, Rudolf Vizental, CEO CIT Restructuring.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.