Business 15 Mai 2015 17:36
O comisie oficiala din Belgia a criticat in termeni foarte duri compania americana Facebook, pe care a acuzat-o ca incalca legislatia europeana din domeniul protejarii vietii private, prin faptul ca monitorizeaza activitatea online a utilizatorilor fara consimtamantul acestora.

Comisia de Protectie a Vietii Private din Belgia a criticat, de asemenea, compania Facebook pentru raspunsurile sale incomplete si evazive in privinta intrebarilor care i-au fost puse despre conditiile de utilizare a retelei de socializare si despre scopurile in care sunt folosite datele personale ale utilizatorilor, chiar si atunci cand acestia nu sunt conectati pe retea.

Comisia belgiana a emis deja o prima recomandare, stabilind ca analiza efectuata de acest organism belgian oficial detine competenta necesara si ca legile belgiene se aplica firmei americane. In plus, comisia colaboreaza cu agentii similare din alte tari europene cu scopul de a defini o serie de regulamente foarte clare in privinta dreptului de utilizare a informatiilor de ordin personal extrase din activitatea online a utilizatorilor de internet, scrie MEDIAFAX.

La cererea comisiei belgiene, o analiza amanuntita a fost realizata de un grup de cercetare universitar, EMSOC/SPION, despre felul in care Facebook foloseste datele personale ale utilizatorilor si pe cele ale internautilor care nu folosesc Facebook. "Rezultatele acestei analize sunt tulburatoare. Facebook incalca legislatia europeana si pe cea belgiana din domeniul vietii private si face acest lucru la niveluri diferite. Numeroase puncte problematice au fost dezvaluite in 10 capitole", a precizat aceeasi comisie belgiana.

Presedintele comisiei, Willem Debeuckelaere, a adaugat: "Facebook este reteaua de socializare pe care se conecteaza mai mult de jumatate dintre belgieni. Felul in care viata privata a acestor utilizatori si a tuturor internautilor este dispretuita necesita luarea unor masuri. Prin aceasta prima recomandare, am facut un prim pas, adresandu-ne companiei Facebook, dar si tuturor actorilor din domeniul internetului care utilizeaza Facebook, cerandu-le sa functioneze respectand cu adevarat viata privata". Comisia belgiana intentioneaza sa analizeze in profunzime fiecare dintre aceste aspecte. In prezent, intreaga atentie a specialistilor din media pare sa se concentreze pe cel de-al optulea capitol, intitulat "Facebook Tracking Through Social Plug-ins". Acesta nu ii vizeaza doar pe utilizatorii de Facebook, ci pe toti internautii din Belgia si din Uniunea Europeana.

Citeste si:
Descoperă Belgia prin orașele sale medievale. Informații și detalii...
Descoperă Belgia prin orașele...

Comisiile de Protectie a Vietii Private din Olanda, Germania si Belgia coopereaza in aceasta chestiune incepand din ianuarie 2015 in cadrul unui grup de initiativa. Franta si Spania s-au alaturat de curand acestui grup de contact. Aceste tari se consulta cu regularitate cu alte organizatii-surori de pe plan european, care au inceput la randul lor analize amanuntite si vor implementa o serie de proceduri nationale specifice.

Pentru moment, Facebook refuza sa recunoasca aplicabilitatea legislatiei belgiene si autoritatea Comisiei de Protectie a Vietii Private din Belgia. Contestatiile din raportul alcatuit de EMSOC/SPION au fost deocamdata contestate de compania americana. Totusi, ele nu au fost respinse complet, deoarece Facebook a recunoscut recent ca o serie de cateva erori mici, denumite "bugs", au fost descoperite de specialistii sai. Facebook spune ca recunoaste doar autoritatea comisiei oficiale din Irlanda - tara in care se afla cartierul general pentru Europa al firmei americane.

Citeste si:
Ciucă: Fermierii români au nevoie de ajutor, pentru ca legislația...
Ciucă: Fermierii români au...

Facebook este cea mai mare retea de socializare din lume, avand peste 1,4 miliarde de utilizatori activi in fiecare luna, la nivel international.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.