Business 9 Mai 2015 12:10
Cresterea valorii dolarului american in ultimul an afecteaza exportatorii din Statele Unite, fortand numeroase companii sa disponibilizeze personal, in pofida eforturilor Administratiei Barack Obama pentru crearea de locuri de munca.

Exporturile reprezinta o opta parte din productia economica a Statelor Unite si au contribuit la relansarea economica a tarii dupa recesiunea din perioada 2007-2009. Insa, pe fondul cresterii valorii dolarului, principalele zece grupuri industriale axate pe exporturi (cu exceptia celor din domeniul agriculturii) au redus personalul cu 1.700 de posturi in primul trimestru al anului 2015, in contextul in care restul sectoarelor economice au creat locuri de munca, potrivit unei analize realizate de agentia Reuters.

Incepand din iunie 2014, valoarea dolarului american a crescut cu aproximativ 20% in raport cu principalele monede din lume, facand bunurile si serviciile exportate din SUA mai scumpe pentru clientii straini.

Cresterea valorii dolarului american a afectat profiturile companiilor americane in primul trimestru al anului 2015, existand efecte inclusiv asupra unor companii precum PepsiCo Inc (PEP.N) si Colgate-Palmolive (CL.N). Pentru producatorul de otel U.S. Steel, cresterea valorii dolarului a redus profiturile la vanzarile pe piata europeana, sporind competitivitatea otelului din Coreea de Sud si generand 2.800 de disponibilizari in SUA pana acum.

"Treburile incep sa mearga prost", afirma David Clark, un lider local al sindicatului angajatilor din industria otelului - United Steelworker Union. Clark este unul dintre cei 9.000 de angajati din acest sector industrial care au primit notificari prin care sunt avertizati ca risca sa isi piarda locurile de munca.

In ultimul an, principalele corporatii din Statele Unite axate pe exporturi au creat circa 11.000 de locuri de munca lunar, dar in aprilie au fost create doar 300.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.