Business 8 Mai 2015 11:55
Bogdan Aurescu le-a spus membrilor comunitatii romanesti din Ungaria ca in discutiile cu omologul de la Budapesta a pledat pentru eliminarea fenomenului de etno-business ce afecteaza in mod negativ pastrarea identitatii romanesti,precum si pentru educatia in romana la toate nivelurile de invatamant.

Potrivit unui comunicat MAE remis MEDIAFAX, vizita de joi a ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, la Budapesta a inclus ca punct distinct pe agenda o intalnire dedicata comunitatii romanesti din Ungaria. Intrevederea s-a desfasurat intr-un loc simbolic pentru comunitate, la Capela romaneasca din Curtile Gojdu.

Cu acest prilej, Bogdan Aurescu a evidentiat ca situatia comunitatii romanesti din Ungaria a constituit un important subiect de discutie cu partea ungara, atat in cadrul vizitei, cat si in cadrul discutiilor pentru Protocolul Comitetului de specialitate, partea romana pledand pentru asigurarea la un standard adecvat a educatiei in limba romana la toate nivelurile de invatamant, finantarea adecvata si predictibila a presei de limba romana, a serviciului religios si a activitatilor de cercetare si culturale, precum si asigurarea participarii reale a reprezentantilor minoritatii la viata publica.

Totodata, ministrul a solicitat eliminarea fenomenului de etno-business (unguri care se declara romani fara sa fie, reprezentandu-i pe romani - n.r.) care afecteaza in mod negativ pastrarea identitatii etnice a comunitatii romanesti din Ungaria. "In calitate de fost co-presedinte al Comitetului de specialitate romano-ungar de colaborare in problemele minoritatilor nationale stiu cat de important este sa mentineti un dialog permanent cu autoritatile romane. Va incurajez sa ne sesizati in continuare situatiile problematice cu care va confruntati. Numai astfel vom fi in masura ca, impreuna cu autoritatile ungare, sa identificam cele mai bune solutii la problemele pe care le intampinati", a declarat seful diplomatiei romane, citat in comunicat.

Ministrul Bogdan Aurescu si secretarul Comitatului bilateral pentru partea romana au prezentat stadiul discutiilor cu partea ungara in ceea ce priveste finalizarea Protocolului celei de-a opta sesiuni a Comitetului de specialitate romano-ungar de colaborare in problemele minoritatilor nationale, ale carui negocieri au fost lansate inca din anul 2011. El a aratat ca, la insistentele partii romane, pe parcursul acestui inceput de an au avut loc mai multe reuniuni ale Comitetului, atat la nivel de experti, cat si la nivel de co-presedinti, care au permis inregistrarea de progrese pe marginea negocierii acestui document.

Citeste si:
Aurescu, ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de...
Bogdan Aurescu este primul...

Conform MAE, cu toate eforturile constante depuse in aceasta perioada si deschiderea de care a dat dovada partea romana, nu s-a ajuns inca la finalizarea actualului Protocol, dar s-a convenit cu ministrul ungar de Externe, Peter Szijjártó, continuarea negocierilor in cursul zilei de luni, 18 mai 2015, la Bucuresti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.