Business 7 Mai 2015 14:15
BCR, cea mai mare banca din Romania, controlata de grupul austriac Erste, a inregistrat in primul trimestru un profit de 344 milioane lei (77,1 mil. euro), dupa ce anul trecut a avut pierderi de 2,8 miliarde lei in urma curatarii bilantului, in timc ce activele s-au redus fata de decembrie cu 1,5%,la 60,67 miliarde lei (13,75 mld euro)

In primul trimestru al anului trecut, BCR realizase un profit de un milion de lei, insa dupa un proces intens de curatare a bilantului care a presupus constituirea unor provizioane de 4,4 miliarde lei aferente creditelor neperformante scoase din bilant, banca a incheiat anul cu o pierdere de 2,8 miliarde lei. La sfarsitul lunii decembrie, BCR avea active de 61,62 miliarde lei, iar dupa primul trimestru al anului trecut se situau la 70,58 miliarde lei.

Banca Comerciala Romana a inregistrat in primele trei luni din acest an un profit operational de 392 milioane lei (88,1 milioane euro), cu 29% mai mic raportat la perioada similara a anului trecut, pe fondul unor venituri operationale mai mici, influentate de contributii reduse din derularea creditelor neperformante si partial compensate prin costuri mai mici, potrivit raportului financiar trimestrial.

Venitul operational s-a redus cu 18%, la 749,9 milioane lei (168,5 milioane euro), din cauza veniturilor din dobanzi care au scazut cu 20,8%, la 510,5 milioane lei (114,7 mil. euro) si a rezultatului net din tranzactionare mai mic cu 29,8%, ajungand la 61,9 milioane lei (13,9 mil. euro), pe fondul activitatii de tranzactionare mai reduse.

"Rezultatele financiare in primul trimestru al anului 2015 subliniaza faptul ca redresarea BCR a luat un avant puternic. (...) Pe masura ce reusim sa atingem obiectivele de eficientizare a costurilor si eliminare a riscurilor, dedicam din ce in ce mai multe resurse consolidarii retelei comerciale si relatiilor noastre cu clientii"
, a declarat intr-un comunicat Tomas Spurny, CEO BCR.

Veniturile nete din comisioane au scazut cu 4,7%, la 167,6 milioane lei (37,7 milioane euro), pe seama comisioanelor mai mici din administrarea creditelor si conturilor curente. Cheltuielile administrative geenrale au coborat cu 1,3%, la 357,6 milioane lei (80,4 milioane euro). Raportul cost-venit a avansat la 47,7%, de la 39,7% in primul trimestru al anului trecut.

"Realizarea tintelor privind costurile, stabilite in planul de redresare si sustinut de concentrarea continua asupra imbunatatirilor productivitatii, este de asteptat sa se traduca in investitii semnificative in infrastructura bancii in trimestrele urmatoare"
, se precizeaza in comunicat.

Citeste si:
OMV Petrom, profit de miliarde în România, solidaritate zero....
OMV Petrom, profit de...

Soldul creditelor s-a redus de la finalul anului trecut cu 2,1%, de la 32,56 miliarde lei la 31,87 miliarde lei. Pe segmentul de retail, soldul finantarilor performante s-a situat la 16,6 miliarde lei, in contextul acoperirii creditelor rambursate sau ajunse la maturitate de catre cele nou acordate. Portofoliul total de imprumuturi pentru locuinte a crescut de la 8,45 miliarde lei la 9,55 miliarde lei.

Creditele ipotecare standard au consemnat un avans anual de 48%, iar imprumuturile noi prin programul Prima Casa au avut o crestere de 43% fata de primele trei luni de anul trecut. Soldul creditelor performante in moneda locala a urcat de la 6,7 miliarde lei in decembrie la 7 miliarde lei in martie.

Pe segmentul corporate, soldul finantarilor fara probleme a ajuns la 11,5 miliarde lei, pe fondul unui volum din ce in ce mai ridicat de credite noi aprobate, sustinute de un flux solid de afaceri noi de o calitate mai buna, in special pe segmentele de descoperit de cont, capital de lucru si finantarea lantului de aprovizionare, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
reConstruct Forum 2023: Cât mai avem de așteptat până când...
reConstruct Forum 2023: Cât...

Pierderile nete din deprecierea activelor financiare care nu sunt masurate la valoarea justa prin profit si pierdere au inregistrat o contributie pozitiva de 39,4 milioane lei (8,9 milioane euro) in primul trimestru, fata de o sarcina negativa de -496,4 milioane lei in aceeasi perioada a anului trecut, "datorita eforturilor reusite de a rezolva mostenirea de credite cu probleme".

Costurile de risc substantial mai mici au fost generate in principal de o calitate mai ridicata a portofoliului de credite performante, de generarea mai mica de credite neperformante (NPL) in activitatea retail, precum si mai putine cazuri de neplata in primul trimestru si recuperari mai ridicate pe segmentul corporate fata de baza stabilita in semestrul al doilea al anului trecut, ca urmare a revizuirii extensive a portofoliului.

Citeste si:
Zelenski: „Peste 12.000 de soldați ruși au fost uciși în războiul...
Zelenski: „Peste 12.000 de...

Rata creditelor neperformante a scazut de la 30,3% in martie 2014 la 25,6%, dar situata mult inca peste media sistemului bancar, de 14% in decembrie, iar rate de acoperire a neperformantelor a urcat de la 62,2% la 75,7%. Banca avea dupa primul trimestru o rata a solvabilitatii de 19,7%, peste nivelul de 10% cerut de BNR. Soldul depozitelor atrase de la clienti s-a redus cu 2,7% fata de decembrie, de la 39,92 miliarde lei la 38,85 miliarde lei (8,8 miliarde euro), cresterea pe segmentul de retail fiind contrabalansata de o scadere "sezoniera" pe segmentul corporate.

BCR are o retea de 509 unitati retail, 21 centre de business si 23 de birouri mobile dedicate companiilor. Totodata, detine 2.600 de echipamente de autoservire bancara (ATM-uri, masini multifunctionale, terminale automate de plati, masini de schimb valutar), precum si 12.000 de terminale POS pentru platile la comercianti cu cardul. Grupul BCR avea la finalul lunii martie 7.079 de salariati proprii.

Citeste si:
BCR a luat atitudine în urma afirmațiilor controversate făcute de...
BCR a luat atitudine în urma...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.