Business 5 Mai 2015 17:43
Grupul american ExxonMobil este foarte interesat sa castige o licitatie de atribuire a unor lucrari de explorare de petrol si gaze in perimetre bulgaresti din Marea Neagra, a declarat Stacey Weltmer, director pentru operatiuni de explorari in Europa si Regiunea Caspica, transmite Novinite.

Weltmer s-a intalnit la noul sediu central al companiei din Houston, Texas, cu Delian Dobrev, presedintele comisiei pentru energie din Adunarea Nationala a Bulgariei si fost ministru al Energiei, cu vicepresedintele aceleiasi comisii, Zecio Stankov, si cu vicepresedintele consiliului de administratie al Bulgratransgaz, Delian Dimitrov. Potrivit lui Weltmer, grupul ExxonMobil este foarte interesat de a explora perimetrele Teres si Silistra din Marea Neagra. Termenul de depunere a ofertelor este 21 septembrie 2015. Durata contractului va fi de cinci ani, cu posibilitatea de a fi prelungit cu inca doi ani, a spus Stankov.

Vicepresedintele Bulgratransgaz, Delian Dimitrov, a aratat ca Bulgaria a inceput deja constructia gazoductelor de interconectare cu Romania, Serbia, Grecia si Turcia, anticipandu-se ca infrastructura de gaze a tarii va ajunge la o capacitate anuala de 20 de miliarde metri cubi de gaze. In plus, urmeaza sa fie extinsa capacitatea de stocare a unui depozit de gaze din Ciren, scrie MEDIAFAX. Reprezentantii Exxon Mobil au aratat la randul lor ca sunt interesati de oportunitati de explorare in regiunea Marii Negre, unde au experienta si dispun deja de studii de cercetare.

In octombrie 2014, ExxonMobil si OMV Petrom au inceput forajul unei sonde de explorare pentru un nou prospect in blocul romanesc Neptun din Marea Neagra. Astfel, platforma Ocean Endeavour foreaza sonda de explorare Pelican South-1 la aproximativ 155 de kilometri de tarm, in sectorul romanesc al Marii Negre. Sonda va testa o noua structura geologica in blocul Neptun. La inceputul lunii octombrie, platforma Ocean Endeavour a finalizat forajul sondei Domino-2, iar datele obtinute de sonda sunt in curs de evaluare.

ExxonMobil si OMV Petrom detin fiecare 50% din sectorul de apa adanca a blocului Neptun, operat de compania americana. Cele doua companii au anuntat in februarie 2012 ca au facut o descoperire semnificativa de gaze in urma forarii sondei Domino-1, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi. Reprezentantii OMV Petrom au spus de mai multe ori ca extractia de gaze in Marea Neagra este preconizata pentru sfarsitul deceniului.

Citeste si:
Ministerul Finanțelor ia în calcul o scădere a prețurilor plafonate...
Ministerul Finanțelor ia în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.